به گزارش پایگاه خبریهای به نقل از فارس، نقشه گسلهای تهران برای آنکه بتواند در طرحهای شهرسازی و اعمال ملاحظات مهندسی مورد استفاده قرار گیرد نیاز به دقیق سازی (تدقیق) و تهیه در مقیاسهای کوچک تر و با دقت بیشتر داشت که طرح شناسایی دقیق گسلها و تعیین پهنههای گسلی تهران طی چند سال مطالعه و برداشتهای متعدد میدانی برای نخستین بار در کشور انجام شد و مراحل تصویب و تایید آن در شورایعالی شهرسازی و معماری در سال 95 طی شد.
هدف از انجام این طرح شناخت دقیق تر محدودهای دارای خطر گسلش سطحی و رعایت ملاحظات مربوطه میباشد که طی فرآیندی زمان بر و مستمر و برداشت وضع موجود تعداد زیادی از ترانشهها و گودبرداریها با همکاری متخصصان انجام شد.
همچنین با بهره گیری از نظرات متخصصان خبره و تجربیات جهانی، ضوابط ساخت و ساز در پهنههای گسلی از سوی این سازمان تدوین و به مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی به عنوان نهاد نهاد متولی استاندارد 2800 برای طی مراحل قانونی ارائه شد که در صورت تصویب و طی مراحل قانونی به کلیه نهادهای ذی ربط از جمله سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران و شهرداری تهران برای اعمال این مقررات جدید در فرآیند ساخت و ساز ابلاغ میشود.
با توجه به لرزه خیز بودن بسیاری از کلان شهرهای کشور، طرح شناسایی دقیق گسلها و آئین نامه ویژه ساخت و ساز در حریم گسلهای تهران به صورت الگویی برای چند شهر دیگر کشور به اجرا در میآید.
هدف از تهیه نقشه پهنههای گسلی شهر تهران اعمال برخی محدودیتها در ساختمانهای با کاربریهای با اهمیت زیاد و خیلی زیاد در صدور مجوز و ساخت و ساز بر اساس ضوابط و آئین نامههای ویژه است نه ممنوعیت ساخت و ساز در این پهنهها.
ساخت و ساز در پهنههای گسلی بر اساس تجربیات جهانی امکان پذیر است اما با اعمال ضوابط فنی خاص مهندسی و اعمال برخی محدودیتها در بلند مرتبه سازی و برخی کاربریهای خاص که کم و کیف این ضوابط باید در قالب ضوابط جدید و آیین نامه ویژه ساخت و ساز در پهنههای گسلی از سوی کمیته دائمی استاندارد 2800 ابلاغ شود که البته در ویرایش چهارم استاندارد 2800 ملاحظاتی در این زمینه ارائه شده که بیانگر کلیات است.
البته سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران دوسال پیش همزمان با ارائه نقشه پهنههای گسلی شهر تهران آئین نامه پیشنهادی ضوابط ساخت و ساز در پهنههای گسلی را که با همکاری متخصصان این حوزه و در این سازمان طی جلسات متعدد و در قالب کمیته فنی تهیه، تائید و به تصویب اولیه رسیده بود به مرکز تحقیقات راه مسکن و شهرسازی به عنوان نهاد مسئول استاندارد 2800 ارائه کرده است که باید با طی مراحل قانونی در قالب ضوابط جدید ابلاغ شود که در حال حاضر این مرحله با وجود ارائه پیش نویس این ضوابط به تاخیر افتاده است.