پوشش ضدحریق بر روی ساختمان و سازه، از فروپاشی آن در اثر افزایش دما جلوگیری می‌کند. پوشش ضد حریق زمان کافی برای فرار و رهایی از آتش و حریق و همچنین ارائه خدمات آتش نشانی را فراهم می کند. اجزای پوشش ضد حریق برای حفاظت انواع سازه‌ فلزی و بتنی طراحی شده و مورد استفاده قرار می‌گیرد.با استفاده از پوشش‌های ضد حریق دمای اجزای اساسی سازه، (در مدت زمان معین) کنترل شده و به سطح دمایی که باعث افت مقاومت و ریزش فولاد یا از دست رفتن ساختار بتن و در نهایت تخریب، نمی‌رسد. در مواقع حریق، سیستم فعال و غیر فعال (پوشش ضد حریق) می‌توانند مکمل یکدیگر ‌باشند. در مجموع اجرای پوشش ضدحریق (سیستم‌های ضد حریق غیرفعال) بر روی سازه ها به منظور پیشگیری از تخریب آنها در آتش‌سوزی و به دست آوردن زمان ارائه خدمات آتش‌نشانی طراحی و مورد استفاده قرار می‌گیرند. پوشش ضد حریق و مدت زمان حفاظت از سازه در برابر حریق به نوع سازه (بتنی یا فولادی)، شکل و فرم سازه، نوع‌کاربری سازه، میزان مواد قابل اشتغال در ساختمان، نوع حریق احتمالی، فاصله ساختمان از ایستگاه آتش‌نشانی، افراد در حال کار و ساکن در محل و نیز زمان وقوع حریق بستگی دارد. طرح و بررسی پوشش‌ ضد حریق نیاز به شناخت دقیق آتش و عملکرد آن بر روی سازه‌ها می‌باشد.به صورت ساده می‌توان گفت که پوشش ضد حریق به پوششی اطلاق می‌شود که بتواند به میزان قابل توجهی مقاومت سازه را در برابر حریق بالا ببرد. به کارگیری یک پوشش ضد حریق موثر تضمین می‌کند که دمای اجزای سازه‌ به حدی نخواهد رسید که سازه دچار فروپاشی شود. این موضوع در سازه های صنعتی و ساختمان های مهم و با اهمیت زیاد نظیر بیمارستان، موزه‌، مراکز با تجمع زیاد و غیره از اهمیت بالایی برخودار است که در صورت بروز آتش سوزی احتمالی پوشش ضد حریق می‌تواند از ورود آسیب های جدی و یا از بین رفتن تعادل سازه و در نتیجه مشکلات ناشی از آن جلوگیری نماید.
شاید اکثریت بر این باور باشند که اجرای پوشش ضد حریق برای سازه های جدید است اما پوشش ضد حریق بر روی سازه های تازه احداث و سازه های قدیمی قابل اجرا است.

لزوم محافظت اسکلت ساختمان و سازه با پوشش ضد حریق سازه فولادی در برابر حریق بعنوان مهمترین قسمت محافظت غیر عامل، باید مدنظر طراحان و محاسبان سازه قرار گیرد. اجرای پوشش ضد حریق سازه های فلزی از مهمترین و کاربردی‌ ترین روش های محافظت سازه در رشته مهندسی حریق به شمار می آید. در این روش بیشتر ستون‌ها و تیرهای اصلی سازه جهت محافظت قاب های سازه ‌ای در مقابل حریق توسط پوشش ضد حریق سازه فولادی پوشش داده می شوند. دیوارها، سقف و کف سایر موارد مقاوم سازی غیرعامل در مقابل حریق می ‌باشند که در موارد و کاربری‌های خاص، عایق سازی می‌شوند. فولادهای سازه‌ای (ST-37)، نقطه حرارت خمش یا به اصطلاح خمیدگی تقریبا 500 درجه سانتی‌گراد دارند و نیمی از مقاومت خود را در دمای 500 درجه از دست می‌دهند(بدون پوشش ضد حریق )، بنابراین سازه فولادی بدون پوشش ضدحریق در برابر حریق بسیار آسیب‌پذیر بوده و نیازمند مقاوم‌ سازی در مقابل حریق با استفاده از پوشش ضد حریق سازه فولادی می‌باشند. مطابق دستورالعمل ISO  و BS 476  فلز آهن بدون پوشش ضد حریق سازه فولادی در مدت زمان کمتر از 10 دقیقه پس از آتش سوزی به دمای 500 درجه می‌رسد که این دما، نقطه خمش فلز آهن بوده و طبق مطالب فوق 50 درصد مقاومت خود را از دست می‌دهد. در اکثر پروژه ‌ها همچون نیروگاه به علت بالا بودن خطر حریق و آتش‌سوزی نیاز است تا سازه به خصوص سازه های فلزی توسط پوشش ضد حریق نسبت به حریق احتمالی مقاوم سازی شود.

مقاوم سازی ساختمان فولادی در برابر حریق
پوشش ضد حریق ساختمان فولادی

تاثیر شکل پروفیل های فولادی در تعیین ضخامت پوشش ضد حریق اسکلت فلزی

سطحی از فولاد که در معرض حریق قرار دارد بخش بر سطح مقطع کل، تشکیل ضریبی به نام ضریب مقطع (Section Factor) می‌دهد. هر اندازه این ضریب بیشتر باشد، ضخامت پوشش ضد حریق سازه فولادی افزایش می‌یابد. در نتیجه هر چقدر سطح قسمت در معرض آتش بیشتر باشد و یا ضخامت فلز‌ کمتر باشد، ضخامت پوشش ضدحریق اسکلت فلزی افزایش می‌‌یاید و بیشتر درنظرگرفته می شود.

جهت محاسبه ضخامت پوشش ضد حریق سازه های فلزی روی ساختمان نیاز به نقشه سازه است تا حداقل اطلاعات زیر بدست آید.

  1. ضخامت و نوع سقف عرشه فولادی یا Metal Deck متال دک
  2. مقطع و سایز تیرهای حمال عرشه فولادی
  3. اندازه و مقطع نوع ستونها
  4. زمان مقاومت مورد نیاز در برابر حریق ( تا چند ساعت سازه نیاز است تا در برابر آتش محافظت شود)

تمامی موارد فوق کمک می کند که میزان ضخامت پوشش ضد حریق سازه های فلزی مقدار مناسب را دارا باشد که از نظر اقتصادی به صرفه و نظر زمانی بسیار کار آمد است.

معیار پذیرش ضخامت پوشش ضد حریق سازه اسکلت فلزی

مطابق آئین نامه های موجود و ضوابط ارائه شده در سازه‌‌های ضد حریق، زمانی ضخامت پوشش‌های ضد حریق سازه‌های فلزی مقاوم در برابر حریق مورد پذیرش قرار خواهد گرفت که ضخامت متوسط کار انجام شده از ضخامت پوشش طراحی کمتر نباشد.

موادی که قابلیت پوشاندن پوشش ضد حریق سازه های فلزی را دارا می باشند

بسته به شرایط کار می‌توان لایه رویی پوشش‌های ضد حریق سازه های فلزی را با مواد دیگری به منظور محافظت یا زیبایی پوشاند. از جمله:

  • کیورینگ برای جلوگیری از ایجاد ترک
  • رنگدانه‌ها برای زیبایی
  • جهت ممانعت از نفوذ مواد شیمیایی که ممکن است تاثیرات مخرب روی اندود یا بستر ضد حریق داشته باشند.
  • برای جلوگیری از نفوذ آب مخصوصاً وقتی در بستر پوشش ضد حریق اسکلت فلزی امکان زنگ زدگی وجود دارد.

مصالح محافظت کننده در مقابل آتش

مصالح و محصولات مختلفی برای محافظت از قاب های فولادی استفاده می شود . محفظه بتنی، مصالح بنایی و پلاستر (اندود) برای یک قرن به عنوان پوشش ضد حریق اسکلت فلزی در برابر آتش  استفاده می شدند . امروزه به صورت معمول از بورد گچی، پوشش های ضدحریق پاششی (Spray) و مصالح محافظت کننده (SFRM) ، پوشش‌های منبسط شونده، مصالح معدنی فیبر دار به عنوان پوشش ضد حریق سازه اسکلت فولادی استفاده می‌شود.

بر خلاف روش های فعال محافظت در برابر حریق که از تجهیزات خاصی جهت اعلام و اطفاء حریق استفاده می شود که این تجهیزات همچنین نیازمند توجه و کنترل و بازرسی مداوم هستند اما اجرای پوشش ضد حریق تنها یک مرتبه اجرا می‌گردد. طراحی پوشش های ضدحریق با استفاده از آئین‌نامه‌های بین‌المللی مانند IBC ،UBC،NFPA صورت گرفته و بهترین زمان جهت اجرای سیستم‌های مذکور به هنگام اتمام نصب اسکلت فلزی می‌باشد و همچنین این سیستم ها از نظر اجرا به دو روش دسته ‌بندی می‌گردند که شامل روش پاشش مصالح پوشش های ضد حریق (Spray-applied Fire Resistive Material) (SFRM) و روش اجرای پوشش‌ ضد حریق خشک می‌باشد که این پوشش‌ ضد حریق خشک شامل پنلها، بردها و غیره می‌باشد. روش های پاششی پوشش ضد حریق نیز شامل مصالح پایه سیمانی، پایه گچی به همراه ورمیکولایت و سایر مواد و رنگها و پوشش‌های منبسط شونده می‌باشند.

پوشش ضد حریق معدنی Spray-applied fire resistant material)  SFRM)

بیشتر SFRM ها چه از فیبر معدنی و چه از مصالح سیمانی تشکیل شده باشند برای ایزوله کردن و پوشش ضد حریق اسکلت فلزی در مقابل حرارت استفاده می شوند.

اختلاط فیبر معدنی شامل فیبر ، binder ( چسب ) و آب می شود . مصالح ضد حریق فیبر معدنی با اختلاط خشک اسپری می شود . به صورتی که آب به مواد در زمان اسپری شدن بر روی فولاد اضافه می شود. پوشش فیبر معدنی، وزن سبکی دارد. غیر قابل احتراق است و رسانای ضعیف گرماست و در کل پوشش ضد حریق اسکلت فلزی مناسبی به شمار می آید.

SFRM سیمانی به صورت ترکیبی از Binder و Vermiculite ، perlite یا پلی استر تشکیل شده است. SFRM سیمانی به سه دسته با دانسیته کم، متوسط و زیاد تقسیم بندی می شود اما مصالح دارای دانسیته کم، بیشتر معمول است و معمولا یک چسب گچی دارد. مصالح با دانسیته متوسط و زیاد معمولا از چسب سیمانی پورتلند استفاده می کنند.

SFRM فیبر معدنی معمولا ارزان تر از SFRM سیمانی است، اما به راحتی به فولاد قابل چسبیدن ودر ادامه کندن نیست. SFRM فیبر معدنی و SFRM سیمانی با چگالی‌کم برای مناطق مرطوب مناسب نیستند و همینطور در مناطق محافظت نشده در مقابل هوا، جایی که امکان کنده شدن مصالح ضد حریق هست، مناسب نیست مثل گاراژ.

تأمین مقاومت پوشش ضد حریق سازه های فلزی

برای تأمین مقاومت لازم در برابر آتش در ساختمان، دو مورد زیر در طراحی و اجرای ساختمان مورد توجه و رعایت قرار گیرد:

باید از مصالح نازککاری مناسب با خطر کم یا قابل قبول از نظر گسترش آتش‌سوزی برای پوشش ضد حریق سازه اسکلت فلزی استفاده شود. تامین مقاومت پوشش ضد حریق سازه های فلزی به ارتفاع ساختمان، کاربری آن و نوع فضاها بستگی دارد. به عنوان مثال، مصالح نازک کاری راه‌ های خروج و پله‌ های سازه اسکلت فلزی باید حتماً از نوع ایمن باشد، اما سخت‌گیری برای مصالح نازککاری اتاق‌ها کمتر است. مصالح خطرناک (مانند فوم‌های پلاستیکی) هیچ‌گاه نباید بدون پوشش محافظ به عنوان پوشش در سازه های فلزی استفاده شوند.

مقاومت اجزای سازه‌ و جدا کننده‌ ها در برابر آتش باید براساس مقررات و متناسب با ارتفاع و کاربری ساختمان ( فضاها) تأمین شود. معمولاً برای اجزای سازه ‌ای ساختمان به مقاومت 1 یا 2 ساعت در برابر آتش نیاز است (البته می‌تواند بسته به مورد کمتر یا بیشتر نیز باشد).

بنابر توضیحات فوق برای حفظ سازه فولادی در برابر آتش باید از پوشش‌های ضد حریق سازه های فلزی استفاده شود. برای این منظور تا سال‌ها از دوربندی فولاد به وسیله مصالح سنگین مانند آجر و بتن برای ایجاد پوشش ضد حریق اسکلت فلزی استفاده می‌شد ولی در دهه‌های اخیر، مصالح پوششی سبک با مقاومت مناسب در برابر آتش، برا ی پوشش ضد حریق اسکلت فلزی ‌رواج یافته است. استفاده از پوشش‌های سبک می‌تواند به سبک شدن سازه، افزایش سرعت اجرا و نهایتاً کاهش هزینه‌های ساخت کمک نماید.

مقاوم سازی ساختمان فولادی در برابر حریق
پوشش ضد حریق ساختمان اسکلت فولادی

اجرای پوشش ضد حریق

در اجرای پوشش ضدحریق ابتدا پاکسازی سطح را انجام داده و سپس به اجرای پوشش ضد حریق می‌پردازیم. شرکت مقاوم‌سازی افزیر در راستای تکمیل فعالیتهای مربوط به تقویت و مقاوم سازی ساختمانها، تامین و اجرای پوشش های ضد حریق را در سال های اخیر به سبد خدمات خود افزوده است. پوشش های ضد حریق (Fireproofing) برای حفاظت سازه های فولادی بمنظور افزایش مقاومت تیرها و ستونها در برابر حرارت ناشی از حریق استفاده می‌گردند. این پوشش ها علاوه بر حفظ تعادل سازه، فرصت بیشتری را برای عملیات فرار و نجات در حین آتش سوزی فراهم می‌آورند.
با توجه به اینکه نقطه حرارت خمیدگی یا خمش فولاد ساختمانی حدود ۵۰۰ درجه سانتیگراد دارد و نیمی از مقاومت آن در این دما از دست می‌دهد، از این رو در مقابل حریق بسیار آسیب پذیر بوده و نیاز به مقاوم سازی سازه های ساختمانی بویژه سازه های با اهمیت زیاد نظیر بیمارستان ها و … در مقابل حریق بسیار ضروری می‌باشد. مقاومت مواد و مصالح ارائه شده توسط شرکت افزیر توسط مطابق استاندارد BS 476-part ارائه می‌شود.

مقاوم سازی ساختمان فولادی در برابر حریق

اجرای پوشش ضد حریق ساختمان فولادی

پوشش ضد حریق شامل مراحل مختلفی هست که از مشاوره شروع شده، از تامین و تهیه مصالح مناسب گذشته و نهایتاً پوشش ضد آتش اجرا می‌شود. برای اجرای پوشش‌ ضد حریق نیاز به سال ها تجربه می‌باشد و نیازمندی های خاصی را می‌طلبد این امر باعث می‌شود اجرا کننده به عنوان پیمانکار، از نیروهای زبده، با تخصص های مهندسی و اپراتورهای ورزیده بهره ببرد. در کنار حضور نیروی انسانی، جهت پوشش ضدحریق نیاز به ابزار آلات و تجهیزات مختلف می‌باشد که شامل تجهیزات مکانیکی، الکتریکی، پنوماتیکی و هیدرولیکی می‌باشد. شرکت افزیر با بهره بردن از نیروهای ماهر و آخرین تکنولوژی های اجرای پوشش ضد حریق همواره در این امر توانسته رضایت مشتریان و کارفرمایان محترم را جلب کند.
مشاوره و اجرای یکی از مهمترین اجزا سیستم های محافظت غیرعامل محسوب می‌شود.به کارگیری یک پوشش ضد حریق موثر تضمین می‌کند که دمای اجزای سازه‌ به حدی نخواهد رسید که سازه دچار فروپاشی شود. این موضوع در سازه های صنعتی و ساختمان های مهم و با اهمیت زیادی دارد نظیر پوشش ضد حریق بیمارستان ها، پوشش ضد حریق موزه‌ها، پوشش ضد حریق مراکز با تجمع زیاد و … از اهمیت بالایی برخودار است که در صورت بروز آتش سوزی احتمالی می‌تواند از ورود آسیب های جدی و یا از بین رفتن تعادل سازه و در نتیجه مشکلات ناشی از آن جلوگیری نماید. دپارتمان پوشش‌ ضد حریق شرکت مقاوم سازی افزیر با هدف افزایش ایمنی در بخش های صنعت نفت، گاز و پتروشیمی، ساختمان و سایر صنایع در برابر حریق در جهت بهره مندی از دانش فنی و تولیدات شرکت های صاحب نام در این حوزه اقدام نموده است. در این راستا شرکت نسبت به ارائه مشاوره، تامین و اجرای پوشش‌های ضد حریق در پروژه‌ها تازه احداث یا قدیمی فعالیت می‌نماید و در حال حاضر از لحاظ کادر تخصصی، اطلاعات فنی – کارشناسی وامکانات اجرایی یکی ازشرکت های موفق در اجرای پوشش ضدحریق درایران محسوب شده وآمادگی پذیرش واجرای طرح های پیچیده صنعتی به شکل مستقل در داخل وخارج ایران را داراست.
شرکت افزیر نماینده فروش و اجرای محصولات شرکت های ASTROFLAME و NULLIFIER انگلستان در ایران بوده و در اجرای پوشش محافظ در برابر حریق یا پوشش محافظ در برابر آتش در صنایع نفت و گاز و صنایع جنبی مرتبط و همچنین پوشش ضد حریق ساختمانی فعالیت دارد. هسته اولیه دپارتمان ضد حریق شرکت افزیر با بهره‌گیری از کارشناسان و متخصصان مجرب ایرانی در زمینه پوشش ضدحریق شکل گرفته و با ایجاد ساختارهای مناسب مدیریتی و تخصصی مرتبط، موفق به دریافت نمایندگی رسمی شرکت های ASTROFLAME و NULLIFIER در ایران شده است.این دپارتمان با بیش از ۱۵ نفر کارکنان مجرب خود که سه چهارم آن کادر تخصصی در زمینه اجرای پوشش ضد حریق می باشند، خدمات خود را در سراسر ایران و سایر کشورها عرضه می‌کند. کادر فنی شرکت در زمینه‌ های تخصصی پوشش های ضد حریق، شیمی، ساختمان و برنامه‌ریزی و کنترل پروژه، و با رویکرد حفاظت از محیط زیست فعالیت می‌کند.

شرکتهای ASTROFLAME و NULLIFIER بعنوان بزرگترین شرکت های فعال در زمینه پوشش های محافظ در برابر حریق محسوب می‌شوند. این دو شرکت که به صورت تخصصی در تولید پوشش‌های محافظ در برابر حریق فعالیت دارند، تولید کننده انواع مصالح پاششی ضد حریق(Spray Fireproofing Materials)، رنگ های متورم شونده (Intumescent Paints)، و پنل‌های محافظ در برابر حریق بوده و به عنوان برترین تولید کنندگان این محصولات در دنیا شناخته شده‌اند. پوشش‌های ضد حریق یا پوشش‌های محافظ در برابر حریق ارائه شده توسط شرکت افزیر جهت محافظت اسکلت‌فولادی و بتنی ساختمان‌ها، مراکز آموزشی، مراکز درمانی و بیمارستان‌ها، هتل‌ها، مراکز تجاری و اداری، پالایشگاه ها، تونل ها و صنایع نفت و گاز طراحی شده است. برای این منظور پوشش های معدنی بر پایه ورمیکولیت یا رنگهای منبسط شونده ضد حریق پیشنهاد می‌شود.

نکات اجرای پوشش ضد حریق سازه فولادی

  1. حفظ اتصال و چسبندگی پوشش ضد حریق سازه فولادی به سطح زیرکار با افزایش دما
  2. تأمین ضخامت لازم پوشش ضدحریق سازه های فلزی برای جلوگیری از رسیدن دمای سازه به دمای بحرانی که در آن با شکست مواجه می‌شود
  3. عدم استفاده از جزئیاتی که موجب تضعیف شدن پوشش ضد حریق اسکلت فلزی در برابر آتش شود. به عنوان مثال اکثر پوشش‌ ضد حریق اسکلت فلزی از نظر مکانیکی نمی‌توانند نماهای سنگین را مستقیماً تحمل کنند و برای نصب نما روی آنها باید از جزئیات اجرایی مناسب بهره‌گیری نمود، یا به عنوان مثال اجرای نما به طور مستقیم روی رنگ‌ ضدحریق سازه های فلزی عملاً آنها را بی‌اثر می‌سازد. پوشش‌ ضد حریق سازه های فلزی در برابر آتش انواع مختلفی دارند. ضخامت پوشش ضد حریق سازه های فلزی به عوامل مختلفی از قبیل نوع پوشش، میزان مقاومت لازم در برابر آتش و نوع زیرکار بستگی دارد. به طور کلی پوشش‌ نازک، که عموماً دیرسوز کننده نامیده می‌شوند، بر روی مصالح قابل سوختن نظیر چوب و برای کاهش خواص اشتعال‌پذیری یا پیشروی سطحی شعله به کار می‌روند. پوشش‌ ضد حریق اسکلت فلزی می‌توانند حتی به شکل رنگ و در یک لایه نازک چند میکرونی استفاده شوند. پوشش‌ ضخیم‌ تر عمدتاً به عنوان پوشش های ضد حریق  برای اعضای فولادی و سایر سازه‌ها استفاده می‌شوند. این کار به طور متداول با ضخامت‌هایی بین 10 تا 50 میلی‌متر به دست می‌آید. پوشش ضد حریق سازه‌ های فلزی می‌تواند به دو صورت تماسی و یا غشایی صورت گیرد. در روش تماسی پوشش ضد حریق سازه های فلزی به صورت مستقیم بر روی سطح موردنظر پاشیده می‌شود. به عنوان مثال برای ستون فولادی، ماده ی مقاوم حریق مستقیم روی ستون اجرا شده و از شکل پروفیل تبعیت می‌کند (توجه به ایجاد چسبندگی مؤثر ضروری است).

به طور کلی، از نظر مکانیسم عملکرد سه نوع اصلی پوشش ضد حریق سازه فولادی در برابر آتش را در بر می‌گیردکه می‌توان آنها را اینگونه نام برد: مواد عایق، جاذب انرژی و پف کننده. بسیاری از مواد رایج در حقیقت به نوعی با مکانیسم ترکیبی از انواع اول و دوم عمل می‌نمایند و حاوی مقادیری از هر دو گروه مواد عایق و جاذب انرژی می‌ باشند. بیشترین مصرف مواد عایق که دارای خواص حرارتی عالی می‌ باشند مربوط به مواد معدنی و سنگدانه‌ منبسط شده مانند پرلیت و ورمیکولیت است. این مواد می‌توانند دارای چسباننده‌های سیمانی یا گچی باشند. همچنین وجود مقادیر مختلف از سایر مواد و افزودنی‌ها ضرورت دارد، در غیر این صورت عملکرد و اجرای پوشش ضد حریق سازه های فلزی نمی‌تواند به نحوه مناسب صورت گیرد.

نوع سوم پوشش ها، پوشش ضدحریق متورم شونده یا حجیم شونده می باشد که به محض رسیدن اولین شعله به سطح آن شروع به تورم می نماید و یک فوم جامد مشکی رنگ با ضخامت تقریبی ۲.۵ سانتیمتر ایجاد می شود که فوم پف کرده حاوی میلیون ها سلول کوچک، بسته و مقاوم در برابر حریق است. فوم بعنوان عایق، تماس شعله با زیر لایه را به تعویق می اندازد و بعنوان یک مانع تأخیرانداز از گرم شدن سریع و احتراق سطح زیرین جلوگیری بعمل می آورد. این پوشش ضد حریق تا حدود دو ساعت از رسیدن حرارت به سطح زیرین جلوگیری می نماید و گسترش شعله را به تأخیر می اندازد. در واقع مصالح و موادی که در محیط قرار دارند می توانند با اولین شعله، توسعه حریق را بدنبال داشته باشند، استفاده و اعمال پوشش ضد حریق برروی آن می تواند زمان سوختن چند ثانیه‌ای را به ساعت تبدیل کند که این خود در شرایط بحران آتش سوزی، یک فرصت حیاتی غیرقابل تصور بشمار می رود .پوشش های ضد حریق در عمل به دو گروه پوشش‌های مقاوم حریق معدنی و پوشش‌های دیرسوز کننده آلی (تاخیراندازحریق) تقسیم‌ بندی می‌شوند.

مزایای پوشش ضدحریق

1. شاید برترین مزیت پوشش های ضدحریق را بتوان حفظ جان ساکنین سازه و حفظ اموال صاحبان سازه عنوان کرد که برای همه افراد با ارزش و قابلیت سرمایه گذاری بالایی دارد.
2. حفاظت و پایداری اسکلت سازه در برابر تنش حرارتی ناشی از حریق، از طریق افزایش مقاومت المان‌های باربر سازه (ستون‌ها، تیرها و …)
3. با استفاده از پوشش های ضد حریق در برخی از عنواع آن میتوان فروپاشی سازه را نزدیک ۵ ساعت تعویق انداخت
4. تاثیر نگذاشتن بر روی زیبایی سازه
5. ترمیم آسان
6. قابلیت اجرا در سطوح خارجی و داخلی ساختمان
7. فرصت بیشتری برای عملیات گـریز و نجـات فراهم می‌گردد.
8. این روش ( استفاده از پوشش های ضد حریق ) می‌تواند بر روی اجزای غیر باربر سازه شبیه دیوارها، جهت فضابندی مجتمع در برابر گسترش حریق مورد استفاده قرار گیرد.
9. استاندارد های قوی برای تامین امنیت و مرغوبیت مصالح همچون BS 476-part 2
10. (پوشش ها ضد حریق) بدون نیاز به حس نمودن حضور حریق، همواره آماده عملکرد صحیح می باشند.
11. قابلیت اجرا بر روی سازه های تازه احداث و هم چنین سازه های قدیمی
12. در نهایت سهولت و سرعت اجرا

معایب پوشش محافظ حریق:

شاید ذکر معایب که پوشش ضد حریق دارا است اندک باشد اما ذکر آنها ضروری است
1. درست است که سهولت اجرای این پوشش ها یکی از مزایای آن است اما در هر صورت زمان اتمام شده سازه را افزایش خواهد داد
2. احتیاج به تخصص جهت اجرا و نصب
3. احتیاج به متخصص جهت انتخاب نوع عایق مصرفی

کاربرد پوشش های ضد حریق

در دنیای امروز ایمنی یکی از حرف های اول را می زند. شاید یکی از بزرگترین ترس های بشر به دام افتادن، سوختن و مرگ در آتش باشد. از طرف دیگر حریق یکی از رایج ترین پدیده های خانمان سوز می باشد که از دیر باز دامن گیر بشر بوده است و خسارت های مادی و معنوی جبران ناپذیری را بر جای می گذارد و از همان آغاز بشر با آن به مقابله پرداخته است .
پوشش های ضد حریق را میتوان یکی از راه های اساسی مقابله با حریق برشمرد که با تبدیل زمان سوختن چند ثانیه به چند ساعتی کمک شایانی به اطفاء حریق و ایجاد موقعیت فرار، درنتیجه کاهش خسارات مادی و معنوی می نماید

سوالات متداول

پوشش ضد حریق چیست و چه کابردی دارد؟

اعضای فولادی در دمای 500 درجه سلسیوس مقاومت خود را از دست می دهند از این جهت از پوشش ضد حریق برای به تاخیر انداختن رسیدن دمای اعضای فولادی به دمای 500 درجه استفاده می¬شود.

پوشش ضد حریق از چه موادی تشکیل شده است؟

امروزه به صورت معمول از بورد گچی، پوشش های ضدحریق پاششی Spray و مصالح محافظت کننده SFRM ، پوشش‌های منبسط شونده، مصالح معدنی فیبر دار به عنوان پوشش ضد حریق سازه اسکلت فولادی استفاده می‌شود.

ضخامت پوشش ضد حریق چقدر است؟

جهت محاسبه ضخامت پوشش ضد حریق سازه های فلزی روی ساختمان نیاز به نقشه سازه است تا این اطلاعات بدست آید: ضخامت و نوع سقف عرشه فولادی یا Metal Deck متال دک- مقطع و سایز تیرهای حمال عرشه فولادی- اندازه و مقطع نوع ستونها- زمان مقاومت مورد نیاز در برابر حریق ( تا چند ساعت سازه نیاز است تا در برابر آتش محافظت شود)

معیار پذیرش ضخامت پوشش ضد حریق سازه اسکلت فلزی چیست؟َ

مطابق آئین نامه های موجود و ضوابط ارائه شده در سازه‌‌های ضد حریق، زمانی ضخامت پوشش‌های ضد حریق سازه‌های فلزی مقاوم در برابر حریق مورد پذیرش قرار خواهد گرفت که ضخامت متوسط کار انجام شده از ضخامت پوشش طراحی کمتر نباشد.

محصولات مرتبط

راهکارهای مرتبط

3.3/5 - (50 امتیاز)