پوشش‌های حفاظتی

لاینینگ CIPP چیست؟ چگونه اجرا می شود و چه کاربردهایی دارد؟

لاینینگ لوله اپوکسی که به آن لاینینگ لوله ساختاری، لاینینگ در محل (CIPP) یا به سادگی پوشش لوله نیز گفته می شود، یک فرم تعمیر لوله بدون ترانشه است. این شکل از تعمیر بدون ترانشه و حفر بسیار کمیاب است. اگر یک لوله آسیب دیده دارید، لاینینگ CIPP، یک لوله کاملاً جدید را مستقیماً در لوله قدیمی شما ایجاد می کند. این فرآیند بسیار آسان، تمیز و سریع است.

برای ترمیم یک لوله آسیب دیده از چه روشی استفاده می شود؟

هنگامی که لوله آسیب می بیند، ممکن است مشکلات بزرگی رخ دهد. سیل، نشت به محیط محلی، و آسیب به اموال  که همه می توانند بسیار پرهزینه باشند. یکی از راه‌های رفع این مشکلات، جدا کردن لوله آسیب‌دیده و جایگزینی آن با یک لوله جدید است. این گاهی اوقات می تواند مخرب، پرهزینه و در برخی موارد غیرممکن باشد.

موثرترین و به صرفه ترین روش برای ترمیم یک لوله چیست؟

یکی از موثرترین روش‌ها برای ترمیم و مقاوم سازی لوله‌های آسیب‌دیده، لاینینگ CIPP یا لاینینگ لوله‌های سخت شده در محل است. لاینینگ CIPP یک لوله جدید در داخل لوله آسیب دیده موجود ایجاد می کند و از نشت یا آسیب بیشتر جلوگیری می کند. هیچ حفاری درگیر نیست زیرا می توان در منطقه آسیب دیده از لاینینگ CIPP استفاده کرد.

چه عواملی باعث تخریب لوله می شوند؟

دو نوع رایج خرابی لوله، خوردگی لوله و رشد ریشه درختان در لوله است. چهار عنصر با هم منجر به خراب شدن لوله ها می شوند: اکسیژن، فلز، آب و مواد معدنی. این مواد در یک واکنش شیمیایی باعث ایجاد تجمعی به نام پوسته پوسته شدن می شود، که تپه ای از خوردگی است که در آن مواد معدنی مانند کلرید و گوگرد به اسیدهایی تبدیل می شوند که لوله را از بین می برند.

آبی که در نهایت از طریق لوله ها می گذرد، اغلب با استفاده از کلر (نوعی ماده شیمیایی) تصفیه می شود و اگر این کلر بسیار غلیظ باشد، به مرور زمان باعث خوردگی لوله ها می شود. درختان یکی دیگر از دلایل شکست لوله هستند. درختان ریشه خود را به داخل لوله می فرستند که باعث ایجاد ترک می شود. چونکه درختان همیشه به دنبال آب برای زنده ماندن هستند و لوله های تخلیه، منبع عالی آب هستند.

چرا لاینینگ CIPP کاربردی است؟

به این دلیل است که لاینینگ لوله اصلی را که مستعد شکست است از موادی که در آن جریان دارد جدا می کند و باعث جلوگیری از تخریب آن می شود.

مدت زمان پروژه و بهره برداری مجدد چه قدر است؟

بسته به طول و عرض لوله های فاضلابی که قرار است اندود شوند، دوره استفاده محدود از آب و فاضلاب می تواند بین یک تا چند ساعت طول بکشد. در صورت لزوم استفاده محدود از آب و فاضلاب بین 24 تا 48 ساعت قبل به ساکنان اطلاع داده می شود. ساکنان ممکن است پس از تکمیل فرآیند پوشش لوله و خروج خدمه از منطقه کار، استفاده عادی از آب و فاضلاب را از سر بگیرند.

از لاینینگ CIPP در چه لوله هایی می توان استفاده کرد؟

لاینینگ CIPP را می توان برای خطوط لوله با قطر 75 میلی متر تا 1500 میلی متر و همچنین خطوط لوله پروفیل غیر دایره ای از جمله کانال های آجری و سنگی استفاده کرد.

CIPP در خطوط لوله فاضلاب، آب، گاز، شیمیایی و گرمایش منطقه‌ای با قطر 0.1 تا 2.8 متر (2 تا 110 اینچ) کاربرد دارد.

مزایای لاینینگ CIPP:

به عنوان یک فناوری بدون ترانشه، CIPP برای بازسازی خط لوله ای که نشتی دارد یا از نظر ساختاری ناسالم است، نیازی به حفاری ندارد.

بسته به ملاحظات طراحی ممکن است حفاری انجام شود، اما لاینر اغلب از طریق یک منهول یا سایر نقاط دسترسی موجود نصب می شود. برای نصب هر چیزی بزرگتر از 60 اینچ باید حفاری شود.

در مورد خطوط فاضلاب، اتصالات جانبی نیز بدون حفاری از طریق یک دستگاه کنترل از راه دور که یک سوراخ در لاینر در نقطه اتصال جانبی ایجاد می کند، بازسازی می شود.

در حالی که CIPP می تواند لوله را با خمیدگی تعمیر کند، ملاحظات طراحی خاص باید برای جلوگیری از چروک شدن و کشیدگی در نظر گرفته شود. CIPP می تواند به طور موثر نفوذ و نشت در سیستم های خط لوله را بدون حفاری کاهش دهد.

معایب و محدودیت ها لاینینگ CIPP

عمل آوری بسته به قطر لوله و سیستم پخت (بخار، آب یا UV) ممکن است از یک ساعت تا 30 ساعت طول بکشد و باید به دقت نظارت، بازرسی و آزمایش شود.

انسدادهای موجود در خط لوله باید قبل از نصب برداشته شوند.

هزینه را باید با روش های مشابهی دیگر مقایسه کرد زیرا ممکن است راه حل طراحی مشابهی را با هزینه مشابه یا کمتر در شرایط خاص ارائه دهند.

همچنین به علت عوامل شیمیایی موجود در لاینینگ CIPP باید  برای آلودگی پایین دست لوله‌های بازسازی‌شده تحت نظارت قرار گیرد.

پوشش های مورد استفاده برای لوله های دارای خم از الیاف ساخته شده اند. که به آن اجازه می دهد با کمترین چروک در اطراف خم ها حرکت کند.  هرچه پوشش انعطاف پذیرتر باشد، در حین وارونگی باید دقت بیشتری به خرج داد تا اطمینان حاصل شود که پوشش در تراز صحیح باقی می ماند.

هنگامی که یک خط با لاینینگ CIPP تعمیر می شود، دیگر نمی توان آن خط را با ماشین کابل کشی کرد، باید با روش پمپ آب فشار قوی تمیز شود.

مراحل اجرای لاینینگ CIPP به چه صورت است؟

شناسایی مشکل

با استفاده از یک دوربین مداربسته، نقاط دارای مشکل در شبکه شناسایی می شود.

جداسازی نقاط دارای عیب در لوله

نقاطی از لوله که مسدود شده باشند یا ریشه درخت به آنجا نفوذ کرده است با استفاده از یک ابزار برش، از بین برده می شوند.

بررسی نیاز به لاینینگ CIPP

نیاز هر نقطه به استفاده از لاینینگ CIPP  بر روی آن قسمت بررسی می شود؛ که آیا نیاز به اجرای لاینینگ CIPP در آن قسمت هست یا نه؟

ایجاد یک سیستم بای پس

در صورت لزوم، یک سیستم بای پس فاضلاب راه اندازی کنید تا در طول فرآیند پوشش لوله، فاضلاب را به سایر لوله های مجاور هدایت کند.

اجرای لاینینگ CIPP

اگر به یک خط کشی کامل نیاز باشد، یک لاینر از قبل آماده شده را در لوله قرار می دهند. هنگامی که لاینرهای لوله نصب می شوند، ابتدا آنها را در رزین لاینینگ لوله آغشته می کنند تا اطمینان حاصل شود که در حین پخت به لوله میزبان می چسبند.

مهندسان ماهر، لاینینگ CIPP را برای باد کردن آماده می کنند. با استفاده از یک نگدارنده پلاستیکی پر شده از هوا با ایجاد فشار لاینینگ CIPP را در لوله ثابت می کنند. نگهدارنده پلاستیکی، لاینینگ را تا دیواره داخلی لوله موجود فشار می دهد.

خشک شدن پوشش

هنگامی که لاینر خشک شد، جریان هوا متوقف می شود، نگهدارنده پلاستیکی تخلیه و برداشته می شود و لوله با لاینینگ جدید باقی می ماند.

اتصال مجدد قطعات و بازرسی کنترل کیفیت

اتصالات جانبی سرویس فاضلاب را که توسط پوشش لوله پوشانده شده بودند باز و دوباره برقرار کنید.

در صورت وجود سیستم بای پس آن را بردارید و در آخر بازرسی های کنترل کیفیت را برای سیستم انجام دهید. در پایان فرآیند پخت، لاینر لوله به اندازه یک لوله جدید سخت و بادوام است.

 

 

 

4/5 - (4 امتیاز)
به اشتراک بگذارید:
M.bakhshizade

مطالب اخیر

توری وال مش چیست؟

مهار دیوار پیرامونی و داخلی به روش وال مش از آن جا که پایداری عناصر…

3 ماه ago

طراحی و محاسبات وال مش چگونه انجام می شود؟

چالش طراحی و محاسبات وال مش نوین ترین روش مهار دیوار در ساختمان اجرای وال…

3 ماه ago

آیا اجرای وال مش در پروژه‌های ساختمانی مورد تایید نظام مهندسی است؟

سازمان نظام مهندسی ساختمان، جایگاه و مسئولیت واقعی آن پیش از پرداختن به مقوله تاییدیه…

3 ماه ago

فروش وال مش جایگزین وال پست فلزی و میلگرد بستر

چرا امروزه فروش وال مش بعنوان جایگزین وال پست در ساختمان افزایش چشمگیری پیدا کرده…

3 ماه ago

معایب وال مش چیست؟

آیا سیستم وال مش دارای معایبی است؟ سیستم وال مش به دلیل داشتن برتری های…

5 ماه ago

خاک نسوز چیست و چه کاربرد هایی دارد؟

خاک نسوز چیست؟ خاک نسوز که به آن گل آتشخوار و خاک رس نسوز نیز…

5 ماه ago