مقاوم سازی و بهسازی لرزه ای

نگاهی بر عملکرد جداگر لاستیکی با هسته سربی

ضربه گیر الاستومری هسته سربی چیست ؟

ضربه گیر الاستومری هسته سربی، یکی از انواع ضربه‌‌ گیرهای نئوپرن است که با استفاده از یک پلاگین سربی تقویت شده است. ضربه گیر الاستومری هسته سربی، از ظرفیت باربری عمودی بالا ، شکل پذیری و یا انعطاف پذیری عالی، میرایی تقریبا 30 الی 40 برابر بالاتر از دیگر انواع ضربه گیرها یا تکیه‌گاه‌های الاستومری از جمله نئوپرن با میرایی بالا (نئوپرن ساخته شده از لاستیک‌های مصنوعی) برخوردار است. این نوع از ضربه گیر نئوپرن، نقش یک جداگر لرزه‌ایی را به خوبی ایفا کرده و می‌تواند آسیب‌های ناشی از نیروهای جانبی، بارهای دینامیکی و… وارده به سازه را به حداقل برساند.

پیشنهاد برای مطالعه

نئوپرن چیست و از چه موادی تولید می‌شود؟

ضربه گیر لاستیکی نئوپرن هسته سربی،  از چه اجزایی تشکیل می‌شود ؟

ضربه گیر الاستومری هسته سربی، از ترکیب اجزایی چون چند لایه بالشتک ضربه گیر نئوپرن مسلح شده با صفخات فولادی و یا بدون آن، پلاگین سربی قرار گرفته در مرکز ضربه گیر، محفظه یا صفحات فلزی در بالا و پایین بالشتک الاستومری و تجهیزات آب‌بند کننده، تشکیل می‌شود. به طور کلی بالشتک‌ لرزه‌گیر تعبیه شده در این نوع از تکیه‌گاه‌های الاستومری، نقش یک المان باربر و کنترل کننده ارتعاش  را داشته و پلاگین سربی مصرفی نیز به عنوان یک جذب کننده انرژی، عمل می‌کند.

مکانیزم عملکرد ضربه گیر الاستومری هسته سربی چگونه است ؟

ضربه گیر الاستومری هسته سربی، با قرار گرفتن بر روی پایه پل به عنوان یک تکیه‌گاه الاستومری، سازه را از پایه جدا می‌سازد. به طوری که در هنگام زلزله و یا ارتعاشات ناشی از بارهای دینامیکی و چرخه‌ایی، پلاگین سربی تعبیه شده در این نوع ضربه گیر نئوپرن، همراه با بالشتک الاستومری موجود، می‌لغزد و انرژی حرکت را به گرما تبدیل می‌کند. با ادامه یافتن این فرآیند، به مرور نیروی اینرسی ساختمان کاهش یافته و در پی آن نیز لرزش ساختمان نیز کاهش می‌یابد. در واقع ضربه گیر الاستومری هسته سربی، با افزایش دوره ارتعاش سازه، شتاب زمین را کاهش می‌دهد. علاوه بر این، خاصیت ارتجاعی بالشتک ضربه گیر نئوپرن، سبب شده تا بعد از تغییر شکل، به حالت اولیه خود بازگردد. به طور عامیانه‌تر می‌توان اینگونه گفت که ضربه گیر الاستومری هسته سربی، با قابلیت میرایی به شدت بالا، انرژی را جذب و با تغییر شکل خود آن را دفع می‌سازد. بدین منظور است که سازه‌های مجهز شده به ضربه گیر لاستیکی و سربی، در صورت قرار گرفتن در معرض ارتعاشات می‌توانند بدون آسیب و یا با آسیبی حداقلی، به حیات خود ادامه دهند.
توجه : سرب نوعی ماده فلزی با شکل پذیری زیاد است.بدین منظوراست که می‌تواند همراه با بالشتک ضربه گیر نئوپرن، بلغزد.

پیشنهاد برای مطالعه

نئوپرن تفلونی چیست و استفاده از آن چه مزایایی را شامل می‌شود ؟

ضربه گیر لاستیکی و سربی، چه کاربردهایی را شامل می‌شود ؟

ضربه گیر الاستومری هسته سربی، به دلیل میرایی بسیار بالا، عمدتا در سازه‌هایی عظیم و به خصوص سازه‌هایی که به طور دائمی تحت ارتعاشات ناشی از بارگذاری چرخه‌ایی یا دینامیکی مثل بار ماشین‌ها قرار دارند و همچنین سازه‌هایی با اهمیت بالا مثل پل‌‌های بزرگراهی، پل‌های راه آهن، ساختمان ‌های بالند مرتبه… که ممکن است بارها در طول عمر خود، ارتعاشاتی ناشی از نیروهای جانبی از جمله زلزله را متحمل شوند، کاربردی است.

ضربه گیر لاستیکی و سربی، چه مزیت‌هایی را شامل می‌شود ؟

  • مقاومت بالا در جهت عمودی
  • انعطاف پذیری عالی در جهت افقی
  • ظرفیت باربری بالا
  • افزایش دوره ارتعاش و در پی آن کاهش شتاب زمین
  • سهولت در نصب و اجرا
  • نیاز به تعمیر و نگه‌داری بسیار کم است.
  • نیروی کسانی بالای لاستیک مصرفی که سبب حفظ شکل و موقعیت اصلی ساختمان‌ها می‌شود.‌
  • قابلیت تنظیم میزان میرایی مورد نیاز تنها با تغییر تعداد شاخه‌های سربی
  • از قابلیت بازیابی سریع برخوردار است.

نحوه اجرای ضربه گیر لاستیکی هسته سربی، چگونه است ؟

بر روی صفحات فلزی بالا و پایین جداگر لاستیکی با هسته سربی، عمدتا بولت‌هایی جهت نصب تعبیه گردیده است. در مواردی ممکن است، ضربه گیر لاستیکی هسته سربی، در حین آرماتوربندی عضو سازه‌ایی نصب شود که در این حالت جداگر لرزه‌ایی در محل تعیین شده از قبل، قرار گرفته و تراز می‌شود. در نهایت قالب بندی و سپس بتن ریزی انجام می‌گردد. با سخت شدن بتن، بولت‌های اتصالی این جداگر لاستیکی هسته سربی، در جای خود محکم می‌شوند. در مواردی نیز ممکن است، صفحات فلزی و رول پلاک‌هایی از قبل یر روی سطح نصب مورد نظر تعبیه شود. در این حالت نیز ضربه گیر الاستومری با هسته سربی در جای خود قرار گرفته و بولت‌ها در جای خود محکم می‌شوند.

پیشنهاد برای مطالعه

روند تعویض نئوپرن الاستومری آسیب دیده

مقایسه عملکرد سازه با و یا بدون ضربه‌ گیر لاستیکی با هسته سربی

سازه‌های بدون جداگرهای لرزه‌ایی، در صورتی که در معرض نیروهای جانبی نظیر نیروی زلزله قرار بگیرند، به دلیل اتصال کامل آنها با زمین، سازه نیز در ارتعاشات شرکت کرده و تغییر شکل‌های حاصله از ارتعاش، منجر به آسیب دیدگی اجزای تشکیل دهنده در هر سازه می‌شود. اما در سازه‌های مجهز به جداگرهای لرزه‌ایی همچون ضربه گیر الاستومری هسته سربی، با جداسازی روبنا از زیربنا، از انتقال مستقیم موج‌های ناشی از زلزله جلوگیری شده و انرژی موجود توسط جداگر لرزه‌ایی تعبیه شده جذب شده و با تغییر شکل خود، بیشتر انرژی را مصرف می‌کند که این منجر به جلوگیری از آسیب می‌شود.

قیمت جداگر هسته سربی چقدر است ؟

قیمت و مشخصات لاستیک نئوپرن و پلاگین سربی که اجزای تشکیل دهنده جداگر لاستیکی هسته سربی هستند، بسته به ابعاد، جنس و کیفیت مواد تشکیل دهنده آن، متغییر است. بر این اساس، قیمت خرید نئوپرن هسته سربی یا همان ضربه گیر الاستومری با هسته سربی، متغییر است. علاوه بر این به دلیل نوسانات موجود در بازار، ارائه یک قیمت واحد به منظور قیمت فروش ضربه گیر نئوپرن هسته سربی، امکان پذیر نیست. بنابراین، در صورت وجود هرگونه ابهام و یا در صورت نیاز به استعلام دقیق قیمت انواع نئوپرن، می‌توانید با کارشناسان ما در مقاوم سازی افزیر، از طریق راه‌های ارتباطی ذکر شده در سایت افزیر، ارتباط برقرار فرمایید.

5/5 - (1 امتیاز)
به اشتراک بگذارید:
رضا نصیری

مطالب اخیر

توری وال مش چیست؟

مهار دیوار پیرامونی و داخلی به روش وال مش از آن جا که پایداری عناصر…

3 ماه ago

طراحی و محاسبات وال مش چگونه انجام می شود؟

چالش طراحی و محاسبات وال مش نوین ترین روش مهار دیوار در ساختمان اجرای وال…

3 ماه ago

آیا اجرای وال مش در پروژه‌های ساختمانی مورد تایید نظام مهندسی است؟

سازمان نظام مهندسی ساختمان، جایگاه و مسئولیت واقعی آن پیش از پرداختن به مقوله تاییدیه…

3 ماه ago

فروش وال مش جایگزین وال پست فلزی و میلگرد بستر

چرا امروزه فروش وال مش بعنوان جایگزین وال پست در ساختمان افزایش چشمگیری پیدا کرده…

3 ماه ago

معایب وال مش چیست؟

آیا سیستم وال مش دارای معایبی است؟ سیستم وال مش به دلیل داشتن برتری های…

5 ماه ago

خاک نسوز چیست و چه کاربرد هایی دارد؟

خاک نسوز چیست؟ خاک نسوز که به آن گل آتشخوار و خاک رس نسوز نیز…

5 ماه ago