راهنمای رزین اپوکسی از؛ از تولید تا اجرا

راهنمای رزین اپوکسی از؛ از تولید تا اجرا

ساختار شیمیایی رزین اپوکسی چگونه است؟

رزین های اپوکسی نووالاک از واکنش اپی کلرو هیدرین با فنل فرم آلدهید غلیظ به دست می آید که دارای ساختاری شبکه ای ولیکن بسیار فشرده می باشد به همین علت پوشش های بر پایه رزین های اپوکسی نووالاک دارای ساختاری مستحکم و خواص عالی می باشند.
در حال حاضر در بازار ایران در زمینه رزین های اپوکسی از خرید تا اجرا منابع ارزشمندی وجود دارد و به راحتی می‌توانید با مراجعه به سایت‎های مربوطه اطلاعات کافی بدست آورید، مجموعه مقاوم سازی افزیر یکی از پیشگامان در زمینه ارائه محصولات FRP نظیر چسب و رزین FRP است، جهت اطلاعات بیشتر به سایت افزیر مراجعه فرمایید.

انواع رزین اپوکسی
رزین بیسفِنول

رزین های اپوکسی بیسفِنول A به وسیله واکنش افزایشی با پلی آمین‌ها (آروماتیک آمبن‌ها و آلفاتیک آمین ها) و یا پلی آمینو آمید ها واکنش داده و سخت می گردند. هاردنرهای دیگری نیز وجود دارد که برای سخت کردن رزین های اپوکسی از آنها استفاده می گردد که از آن جمله رزین های پلی آمید می باشد که بیشتر در صنعت رنگ کاربرد دارند.
واکنش بین رزین های اپوکسی و هاردنرهای پلی آمین به یک پوشش سخت تبدیل می گردد که ذاتا صلب بوده و انقباض پلیمری آن بسیار ناچیز می باشد به همین دلیل به پوشش های بر پایه رزین اپوکسی پوشش ضد انقباضی اطلاق می گردد.

کاربرد و خواص رزین اپوکسی چیست؟

رزین های اپوکسی چسبندگی بسیار عالی بر روی سطوح فلزی و بتنی دارند به طوری که از آنها به عنوان چسب نیز استفاده می گردد. به منظور افزایش مقاومت های مکانیکی از فیلرهای مختلفی مانند سیلیس، باریت و کربن در داخل رزین های اپوکسی استفاده می گردد. این پرکننده ها به غیر از افزایش مقاومت های مکانیکی مانند مقاومت های فشاری، باعث پایین آمدن قیمت مواد و نیز کاهش انقباض پلیمری (Shrinkage) و کاهش انبساط گرمایی پوشش می گردد. همین طور به منظور افزایش مقاومت های کششی و خمشی و یا نفوذناپذیری سیستم در برابر عوامل خورنده با مولکول های ریز و کوچک از انواع فلیک ها (Flake) در داخل پوشش ها استفاده می گردد.

رزین لاینینگ برای لوله
اجرای رزین اپوکسی ونکات مرتبط با آن

جهت اجرای پوشش های اپوکسی، دمای سطح زیر کار می بایست بین 10 تا 15 درجه سانتی گراد باشد، دمای محیط کار نیز بین 10 تا 30 درجه سانتی گراد توصیه می گردد. مواد نیز می بایست در دمای 20 تا 25 درجه سانتی گراد نگهداری شود.
پس از گذشت 24 ساعت واکنش پلیمری تا حدی کامل شده است که بتوان سیستم کاشی کاری را بر روی آن انجام داد. در زمانی که از ملات های با هاردنرهای اسیدی مانند ملات ضد اسید فوران استفاده می گردد، توصیه می شود که مدت زمان بیشتری را جهت شروع کاشی کاری صبر کنیم. پوشش های اپوکسی در دمای 20 درجه سانتی گراد پس از 7 تا 14 روز به مقاومت کامل شیمیایی می رسند.
رزین های اپوکسی قابل اشتعال هستند و باید از تماس مستقیم با شعله دور نگاه داشته شوند. کار کردن با آنها می بایست در محوطه های باز یا محوطه های بسته با تهویه کامل انجام پذیرد. جهت آشنایی با خطرات کار با رزین های اپوکسی و هاردنرهای آنها دیتاشیت فنی و توضیحات فنی محصول که داخل سایت بارگذاری شده باید با دقت مطالعه گردد.

رزین های وینیل استر و پلی استر غیر اشباع

رزین های وینیل استر نیز از لحاظ ساختار در گروه های رزین های پلی استر طبقه بندی می شوند با این تفاوت که دارای خواص شیمیایی و مکانیکی بهتری نسبت به پلی استرهای غیر اشباع می باشند. رزین های وینیل استر به واسطه داشتن پیوند عرضی بسیار قوی، بسیار سخت بوده و دارای مقاومت بالای فشاری و خمشی می باشند. رزین های وینیل استر مقاومت بسیار خوبی در برابر اسیدها، محلول های قلیایی، حلال های آلی و نیز اکسیدکننده ها از خود نشان می دهند. در صورتی که با الیاف سوزنی مسلح گردند و یا از فلیک ها به عنوان پر کننده در آنها استفاده شود در برابر نفوذ مولکول های خورنده، مقاومت بسیار خوبی از خود نشان می دهند.

اجرا رزین های وینیل استر و پلی استر غیر اشباع

برای اجرای پوشش های پلی استر مسلح شده بر روی سطوح کربن استیل یا بتنی نیز ابتدا پرایمر اجرا شده، پس از خشک شدن پرایمر، لایه رزینی که می بایست خاصیت تیکسوتروپیک نیز داشته باشد به وسیله قلم مو و یا غلتک اجرا می گرددد، الیاف FRP بر روی این لایه که هنوز چسبناک است قرار گرفته و سپس لایه بعدی اجرا می شود تا الیاف کاملا اشباع گردند. استفاده از غلطک های دیسکی فلزی به منظور خارج کردن هوا ضروری می باشد. در صورتی که به لایه های بیشتری از الیاف نیاز باشد، مراحل بالا برای هر لایه تکرار می شود. در زمان اجرا به منظور جلوگیری از تاول زدن می بایست از تابش مستقیم نور خورشید اجتناب گردد.

رزین های فوران

رزین های فوران به وسیله واکنش تراکمی فورفوریل الکل، با اسیدها (به عنوان تسریع کننده تحت تاثیر گرما تا رسیدن به درجه مورد نظر واکنش تراکمی) به دست می آیند. به منظور رسیدن به مشخصات خاص رزین های فوران قابل تغییر می باشند. رزین های فوران به وسیله ترکیبات اسیدی که بعدا به آنها اضافه می شود طی یک واکنش تراکمی دیگر سخت می گردند، در این حالت یک محصول پلیمری با اتصال عرضی بالا بدست می آید.
رزین های فوران دارای مقاومت های بالای شیمیایی می باشند به عنوان مثال در برابر اسیدها، قلیاها و حلال ها مقاوم می باشند. از ضعف های پوشش های فوران می توان به عدم مقاومت آنها در برابر مواد اکسیدکننده اشاره نمود.

اجرای رزین فوران

روش اول استفاده از پوشش بر پایه رزین فوران به همراه الیاف شیشه ای بدون استفاده از انواع پرکننده‌ها می باشد. از این روش به طور وسیعی برای ساخت اشکال تقویت شده با الیاف، اتصالات و تجهیزات و نیز لاینینگ مخازن فولادی استفاده می گردد. همچنین برای ایجاد پوشش ممبران از این روش استفاده می شود.
روش دوم برای اجرای فوران استفاده از فیلرهای معدنی و کربنی در داخل رزین می باشد. در این سیستم نیز این مخلوط با الیاف تقویت می گردد. از این روش در مخازن کربن استیل و بتنی و نیز در سطوح کف استفاده می شود.

پلی اورتان

ورق های مایع پلی اورتان که به صورت تک جزئی می باشند در برابر آب، محلول های نمکی، اسیدهای غیرآلی ضعیف، اسیدهای غیرآلی تا غلظت های متوسط، اسیدهای آلی ضعیف، آلیفاتیک ها و نیز روغن ها و چربی ها مقاوم می باشند.

اجرای پلی اورتان

پس از آماده سازی سطوح کربن استیل و یا بتنی به وسیله قلم مو، پرایمری که خود بر پایه رزین های پلی اورتان می باشد اجرا می شود. بر روی سطوح زیر کار بتنی به دلیل قدرت جذب بالا دو مرتبه پرایمر اجرا می گردد.
پس از خشک شدن پرایمر می توان پوشش مایع پلی اورتان اجرا نمود. هر دو جزء پوشش پلی اورتان می بایست به طور کامل با هم مخلوط شوند و سپس به وسیله غلتک بر روی سطوح اجرا می شوند.
پس از خشک شدن لایه اول می توان لایه های دیگر را تا رسیدن به ضخامت دلخواه اجرا کرد. معمولا ضخامت های ایجاد شده بین 2.5 تا 3.5 میلی متر می باشد ولیکن نباید کمتر از 2 میلی متر باشد. بر حسب درجه حرارت محیط و ویسکوزیته مایع در هر لایه می توان به ضخامت بین 0.5 تا 1.2 میلی متر رسید.
اجرای ورق های مایع پلی اورتان بر روی سطوح زیر کار قیری یا آسفالتی نیز امکان پذیر می باشد اجرا نمود. به علت تغییر شکل پلاستیک این نوع از مواد می بایست پوشش های مایع با 2 لایه الیاف شیشه ای تقویت شوند. ضخامت ایجاد شده در این حالت بین 3.5 تا 4 میلی متر می باشد.

خرید رزین و چسب اپوکسی

رزین اپوکسی یکی از معدود مواد شیمیایی است که تقریباً در هر حوزه‌ای کاربرد دارد. این محصول در بازار موجود است و خرید و فروش می‌شود. ممکن است در ابتدا تهیه محصول رزین اپوکسی کار ساده‌ای به نظر برسد، اما می‌بایست بررسی کنید که چه محصولی با چه کاربری لازم دارید، پس مهم است که تمام گزینه های موجود را قبل از خرید اولین محصولی که در بازار می بینید در نظر بگیرید.

 

5/5 - (3 امتیاز)
به اشتراک بگذارید:
تیم تحریریه افزیر

این محتوا توسط تیم مجرب تولید محتوا افزیر تولید و منتشر شده است.

پرسش و پاسخ


بدون دیدگاه

دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Insert math as
Block
Inline
Additional settings
Formula color
Text color
#333333
Type math using LaTeX
Preview
\({}\)
Nothing to preview
Insert