مش وال پست دیوار چیست؟

مش وال پست دیوار چیست؟

مهار دیوار ساختمان‌ها به کمک سیستم وال پست، روشی است که طی سالیان اخیر بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. در میان انواع مختلف وال پست، استفاده از سیستم وال مش و بهره گیری از مزایای مش وال پست دیوار، طرفداران زیادی را به خود اختصاص داده است. حتی می‌توان گفت این روزها بکارگیری مش فایبرگلاس برای تقویت دیوارهای سازه، به عنوان یک روش جایگزین برای وال پست‌های فلزی معرفی می‌شود. استفاده از مش وال پست دیوار برای تقویت سازه‌ها، یک انتخاب هوشمندانه است که از هر جهت برای کارفرمایان و کاربران ساختمان، منفعت دارد. بدیهی است همه پیمانکاران از افزایش سرعت اجرای پروژه و کاهش هزینه‌های آن استقبال می‌کنند و این امر با بکارگیری وال پست مش به راحتی میسر می‌شود. از طرفی دیگر، ساخت بنایی با مقاوم و استحکام بالا محیطی امن را برای کار و زندگی افراد فراهم می‌سازد که هدف اصلی ساخت و ساز است. در واقع این یک معامله برد-برد به حساب می‌آید که حاصل استفاده حداکثری از دانش و تکنولوژی روز دنیا است.

مهار دیوار ساختمان‌ها به کمک سیستم وال پست، روشی است که طی سالیان اخیر بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. در میان انواع مختلف وال پست، استفاده از سیستم وال مش و بهره گیری از مزایای مش وال پست دیوار، طرفداران زیادی را به خود اختصاص داده است. حتی می‌توان گفت این روزها بکارگیری مش فایبرگلاس برای تقویت دیوارهای سازه، به عنوان یک روش جایگزین برای وال پست‌های فلزی معرفی می‌شود. وجود مزایا و ویژگی‌های منحصر به فرد متعدد در این سیستم جدید، آن را برای اجرا در انواع ساختمان با کاربری‌های مختلف، مناسب ساخته است. تجربه به خوبی نشان داده که مش وال پست دیوار، به عنوان متریال اصلی سیستم وال مش، به خوبی می‌تواند حداکثر میزان استحکام و انسجام را در دیوارها فراهم کند. همین امر احتمال بروز خسارت‌های جدی مانند ریزش یا ترک خوردگی‌های عمیق را حین زلزله و طوفان به حداقل می‌رساند.

در ادامه این مقاله، به طور کامل با انواع مش فایبرگلاس و نحوه بکارگیری آن در فرآیند مقاوم سازی بنا آشنا خواهیم شد.

چرا در ساختمان های بتنی و فولادی از وال پست استفاده می کنیم؟

هر چند مش وال پست دیوار یکی از جدیدترین متریال‌هایی است که برای مهار دیوارهای پیرامونی و جانبی در ساختمان‌ها به کار می‌رود، اما استفاده از انواع وال پست قدمتی چندین ساله دارد. در کشور زلزله خیزی مانند ایران که تجربه زلزله‌های وحشتناکی مانند زلزله رودبار و منجیل، بم و کرمانشاه دیده می‌شود، توجه به اجرای صحیح وال پست از اهمیت بالایی برخوردار است. تفاوتی ندارد ساختمان از نوع بتنی باشد یا فولادی، در هر صورت برای تقویت و مهار دیوارهای داخلی و خارجی، جان پناه‌ها، تراس و… باید از یک روش قابل اطمینان بهره گرفت. به این ترتیب در صورت وقوع حوادثی مانند زمین لرزه و طوفان، کمترین خسارت به ساختمان وارد خواهد شد.

قبل از مش وال پست دیوار، کار مهار دیوار ساختمان‌ها به کمک وال پست‌های سنتی و فلزی آغاز شده بود. این وال پست‌ها که متشکل از وادارهای افقی و عمودی هستند، به شکلی طراحی می‌شوند تا بار وارد شده بر دیوارها را به اسکلت اصلی انتقال دهند. وادارها یا همان نگهدارنده‌ها، در فاصله‌های مشخصی از طول دیوار، در اطراف بازشوها و… جای‌گذاری می‌شوند و به کمک نبشی‌ها، ناودانی‌ها و… به فریم اصلی متصل می‌گردند. با روی کار آمدن مش وال پست دیوار به عنوان جزئی از سیستم وال پست جدید، فرآیند طراحی و اجرای مهارکننده‌ها دستخوش تغییر بسیاری شد. آنچه مسلم است هدف از اجرای همه انواع وال پست، اعم از سنتی یا جدید، به حداقل رساندن آسیب‌های جانی و مالی طی حوادث است.

پیشنهاد برای مطالعه

ترمیم ترک در دیوار با استفاده از توری فایبرگلاس ترک گیر

وال مش بهترین جایگزین وال پست های فلزی

بعد از زلزله کرمانشاه، مطالعه روی نحوه مقاوم سازی ساختمان‌ها با جدیت بیشتری دنبال شد. علت این امر، آسیب‌های شدیدی بود که به ساختمان‌های نوساز (مانند ساختمان‌های مسکن مهر) و ساختمان‌های دارای وال پست، وارد شده بود. بعد از این ماجرا، اهمیت استفاده از مش وال پست دیوار بیش از پیش مشخص شد، زیرا وظیفه مهار دیوار بسیاری از ساختمان‌هایی که دچار ریزش و خسارت‌های جدی شده بودند، با وال پست‌های فلزی بود. در واقع با وجود وال پست‌های سنتی و نصب وادارها، باز هم ساختمان‌ها در برابر زمین لرزه استحکام کافی نداشتند. همین موضوع کارشناسان را ترغیب کرد تا به دنبال رفع نواقص سیستم قبلی و پیدا کردن یک روش جایگزین باشند.

هر چند وال پست‌های فلزی به نوبه خود مزایای زیادی دارند، اما به دلیل پیچیدگی در فرآیند طراحی و اجرا، دارای نواقص متعددی نیز هستند، نواقصی که در مورد اجرای مش وال پست دیوار وجود ندارد. یک اتصال نادرست یا عدم توجه کافی به یکی از جزئیات طراحی می‌تواند عملکرد وال پست‌های سنتی را مختل سازد. به همین دلیل است که امروزه از وال پست مش به عنوان یک سیستم جایگزین برای وال پست‌های فلزی استفاده می‌شود. این سیستم جدید به دلیل طراحی آسان و اجرای بی‌دردسر، هزینه‌های پایین، عملکرد عالی در یکپارچه سازی و تقویت دیوارها، سبک بودن مصالح و… بسیار مورد توجه قرار گرفته است. طراحی و اجرای سیستم وال مش در مدت زمانی کوتاه و به سادگی امکان پذیر است. همین ویژگی‌ها باعث شده‌اند این سیستم، از محبوبیت بالایی برخوردار باشد.

مش وال پست دیوار چیست؟

می‌توان گفت اصلی‌ترین جزء سیستم‌های جدید وال پست، مش فایبرگلاس است که با عنوان مش وال پست دیوار نیز شناخته می‌شود. این محصول یک توری منسجم، بافته شده از تار و پودهای الیاف شیشه است که یک شبکه مقاوم و یکپارچه را تشکیل داده‌اند. این شبکه الیاف با آغشته شدن به رزین‌های خاص، مقاومتی دو چندان پیدا کرده است و به همین دلیل بهترین انتخاب برای تقویت دیوارها، مسلح سازی سنگ‌ها، عایق کاری استخرها و… است. البته مهم‌ترین کاربرد مش فایبرگلاس را می‌توان، استفاده به عنوان وال پست ساختمان دانست.

مش وال پست دیوار به دلیل خصوصیات ویژه‌ای که دارد، به آسانی می‌تواند انسجام سطوح را فراهم سازد و به انتقال نیروها به فریم اصلی کمک کند. نصب این محصول روی سطح دیوار آسان و سریع است و از این جهت نیز نسبت به وال پست‌های فلزی ارجحیت دارد.

مزایای مش وال پست دیوار چیست؟

برای آشنایی بیشتر با مش فایبرگلاس خوب است درباره مزایای آن بیشتر بدانیم که در ادامه عنوان خواهند شد.

  • شبکه‌های توری شکل فایبرگلاس، به عنوان جزئی از وال مش، با انواع مصالح به کار رفته در ساختمان‌ها، اعم از آجر، سفال، بتن و سیمان، گچ، کاه‌گل و… سازگاری دارند. به این ترتیب در همه انواع سازه‌ها قابل استفاده هستند.
  • مش وال پست دیوار بسیار سبک است. همین امر باعث می‌شود وزن محسوسی را به بار مرده ساختمان اضافه نکند. در واقع وزن پایین این محصول موجب می‌گردد طراحی سیستم وال مش بسیار آسان باشد. علاوه بر این حمل و نقل مش نیز کم دردسرتر است.
  • مش فایبرگلاس دارای استحکام و مقاومت بالایی است، به طوری که در برابر عواملی مانند رطوبت، مواد خورنده، قارچ‌ها، تغییرات دمایی و… دچار آسیب نمی‌شود. در واقع طول عمر بالای این محصول یکی دیگر از مزایایی است که آن را به یک گزینه عالی برای مقاوم سازی دیوارها تبدیل می‌سازد.
  • هزینه پایین مش وال پست دیوار را نباید نادیده گرفت، زیرا هزینه همواره یکی از فاکتورهای مهم در هر کسب و کار به حساب می‌آید. تهیه و اجرای این محصول روی دیوار، با کمترین هزینه امکان پذیر است و از این جهت برتری بزرگی نسبت به وال پست‌های فلزی دارد.
  • • نحوه اجرای مش روی سطح دیوارها فرآیند بسیار آسانی دارد. به عبارتی دیگر، برای استفاده از مش فایبرگلاس در سیستم وال پست، نیاز به هیچ نیروی متخصصی نیست. از طرفی، سرعت اجرای این روش نیز بسیار بالا است. به این ترتیب در کمترین زمان ممکن و توسط کارگران معمولی انجام می‌شود.

پیشنهاد برای مطالعه

مقایسه وال پست فلزی با سیستم وال مش

انواع مش وال پست دیوار بر مبنای گرماژ کدام است؟

انواع مش فایبرگلاس به کار رفته در سیستم وال مش و دیگر کاربردها، در دسته بندی‌های گوناگون جای می‌گیرند. یکی از این دسته بندی‌ها بر اساس گرماژ یا وزن محصول انجام می‌شود. شبکه‌های توری فایبرگلاس، در وزن‌های مختلف تولید و ارائه می‌شوند و مشتریان می‌توانند با توجه به نوع کاربرد مد نظر و بودجه‌ای که در دسترس دارند، مناسب‌ترین مش را انتخاب کنند.

به طور کلی می‌توان گفت انواع مش وال پست دیوار از وزن‌های پایین، حدود 50، 75، ، 100، 125، 145 و 160 گرم بر متر مربع موجود هستند و تا وزن 200 گرم و بالاتر نیز ساخته می‌شوند. در برخی موارد، بنا بر درخواست مشتری، توری‌هایی با وزن بیشتر از 200 گرم بر متر مربع نیز تولید و ارائه می‌گردند. سرتاسری یا نواری بودن مش و همچنین نوع کاربرد مورد نظر، بر انتخاب وزن مناسب تأثیر خواهد داشت. برای مثال، هنگامی که قرار است مش برای تسلیح سنگ‌ها به کار رود، نباید سبک وزن باشد، در غیر این صورت نمی‌تواند انسجام لازم را در قطعات بزرگ سنگ ایجاد کند.

انواع مش وال پست دیوار بر مبنای ابعاد چشمه کدام است؟

یکی دیگر از انواع دسته بندی‌های مش فایبرگلاس، بر اساس ابعاد چشمه است. از این نظر نیز برخی از توری‌ها با ابعاد چشمه کوچک، حدود 3 در 3، 4 در 4 و 5 در 5 میلی متر مربع و ابعاد بزرگ‌تر، برای مثال 8 در 8 و 10 در 10 میلی متر مربع، تولید می‌شوند. در این مورد نیز انتخاب مش با ابعاد مناسب، رابطه مستقیم با نوع کاربرد دارد.

فراموش نکنید، ابعاد چشمه مش وال پست دیوار هر چقدر که باشد، نباید تأثیری در کیفیت بافت آن داشته باشد. به عبارتی دیگر، شبکه‌ها باید کاملاً هم اندازه و بدون پارگی باشند. در این صورت می‌توان به محصول مورد نظر اعتماد کافی داشت و با خیالی آسوده از آن برای تقویت دیوارهای سازه استفاده کرد.

تقسیم بندی مش وال پست دیوار بر مبنای جنس توری و مش

در کنار دسته بندی‌های ذکر شده در بخش‌های قبل، یک دسته بندی مهم دیگر برای انواع مش فایبرگلاس وجود دارد و آن نوع و جنس مش است. همان‌طور که در ابتدای متن نیز به آن اشاره شد، انواع توری‌های فایبرگلاس بعد از بافته شدن، توسط رزین مناسب تقویت می‌شوند. نوع رزین به کار رفته در این مرحله می‌تواند تأثیر مستقیم بر برخی از خواص و ویژگی‌های محصول داشته باشد. از این جهت، انواع مش وال پست دیوار به دو نوع عمده AR-Glass یا مقاوم به قلیا و E-Glass تقسیم می‌شوند. پیش از این که برای خرید و بکارگیری مش فایبرگلاس اقدام کنید، لازم است به طور کامل با این دو نوع محصول آشنا باشید.

توری فایبرگلاس E-Glass چیست؟

به زبان ساده می‌توان گفت توری‌های فایبرگلاس معمولی که در بازار دیده می‌شوند، اغلب از نوع E-Glass هستند. تار و پود این نوع توری از الیاف شیشه است و برای مصارف معمول می‌تواند بهترین انتخاب باشد. حتی قیمت این نوع مش، پایین‌تر از نوع دیگر است و از این لحاظ مقرون به صرفه‌تر به نظر می‌رسد. در مواردی که در محیط نصب مش، خبری از متریال‌هایی با خواص قلیایی نباشد، با خیال آسوده می‌توانید از مش وال پست دیوار E-Glass استفاده کنید. این محصول دارای استحکام بالا و مقاومت مکانیکی و شیمیایی بسیار خوبی است. از این جهت انتخابی مطمئن و قابل اعتماد برای تقویت سازه‌های مختلف به شمار می‌رود.

مش فایبرگلاس AR-Glass چیست؟

نوع دیگری از توری‌های به کار رفته در سیستم وال مش، از نوع AR یا مقاوم به قلیا هستند. در شرایطی که محیط نصب مش وال پست دیوار، خاصیت قلیایی داشته باشد (مانند دیوارهای بتنی و سیمانی) لازم است از محصولی استفاده شود که در برابر عوامل قلیایی از مقاومت کافی برخوردار باشد. مش فایبرگلاس AR دقیقاً برای چنین موقعیت‌هایی تولید می‌گردد. در واقع در روند تولید این محصول، از ماده زیرکونیوم برای تقویت الیاف شیشه استفاده می‌شود. همین امر موجب می‌گردد مش تولید شده نسبت به مواد قلیایی، مقاوم باشد.

از این نوع مش وال پست دیوار می‌توان در مواردی که جنس دیوارها از بتن است یا زمانی که پلاستر مورد استفاده برای اجرای مش، سیمانی است، استفاده کرد. استحکام بالا، مقاومت خوب در برابر حرارت و رطوبت، انعطاف پذیری بالا و… از ویژگی‌های مثبت این محصول به شمار می‌روند.

پیشنهاد برای مطالعه

انواع مش و توری فایبرگلاس و کاربرد آن

حفظ و مقاوم سازی بناهای تاریخی با استفاده از مش وال پست دیوار

یکی از کاربردهای منحصر به فرد مش فایبرگلاس، ترمیم و تقویت بناهای تاریخی است. از آن جایی که این بناها قدمتی طولانی دارند، دیوارهای آن‌ها به درستی مهار و تقویت نشده‌اند و در واقع مجهز به وال پست نیستند. از این رو لازم است در برابر حوادثی مانند زلزله مقاوم شوند. استفاده از مش وال پست دیوار یک روش سریع و مؤثر برای مهار این ساختمان‌ها به شمار می‌رود. در واقع، به دلیل نوع فرآیند اجرا و همچنین سازگاری متریال مورد استفاده با انواع مصالح ساختمانی، اجرای سیستم وال مش در بناهای تاریخی، هیچ آسیب و تغییری را در بافت بنا ایجاد نخواهد کرد و به این ترتیب بهترین گزینه برای حفظ و مقاوم سازی بناهای ارزشمند قدیمی است.

مراحل مهاربندی و مقاوم سازی دیوارها با مش وال پست دیوار چگونه است؟

همان‌طور که قبلاً به آن اشاره شد، فرآیند نصب مش فایبرگلاس روی دیوار بسیار آسان و سریع است که در ادامه توضیح داده خواهد شد.

  • مرحله یک: آماده سازی سطح دیوار

پیش از هر چیز سطح دیوار باید برای اجرای مش وال پست دیوار و پلاسترکشی آماده گردد. بدین منظور لازم است به صورت دستی یا به کمک ابزار، تمام آلودگی‌ها و ناخالصی‌ها از سطح دیوار پاک شوند تا سطحی یکدست و تمیز به دست آید.

  • مرحله دو: آماده سازی و نصب موقت مش

در دومین مرحله، ابتدا باید توری‌ها، مطابق با ضوابط مربوطه و با توجه به ابعاد دیوار، در اندازه‌های مشخص بریده و آماده شوند. یک نکته بسیار مهم این است که مش وال پست دیوار باید در هر دو طرف دیوار و کاملاً روبروی هم، نصب شود. برای این کار می‌توان از گیره‌های مخصوص یا حتی میخ استفاده کرد. در این مرحله، توری‌ها به صورت موقتی روی دیوار جای‌گذاری می‌شوند.

  • مرحله سه: پلاسترکشی اولیه

مرحله سوم از اجرای وال مش، پلاسترکشی است. در این مرحله بر حسب کاربرد می‌توان از پلاستر گچی یا پلاستر سیمانی برای فیکس کردن توری روی دیوار کمک گرفت. پلاستر به صورت پاششی یا به کمک کاردک روی مش وال پست دیوار اضافه می‌شود به طوری که تمام سطح آن را بپوشاند.

  • مرحله چهار: اجرای پروفیل نبشی‌ها

حال لازم است در بخش‌های بالایی و پایینی دیوار، نبشی‌هایی نصب شوند. نصب نبشی‌ها باید مطابق با آیین نامه و به طور دقیق انجام گردد.

  • مرحله پنج: پلاسترکشی ثانویه

دومین لایه پلاستر در این مرحله اضافه می‌شود. پلاستر باید تمام سطح دیوار را، به جز نبشی‌ها، طور کامل بپوشاند. در این صورت می‌توان گفت کار مهاربندی دیوار به پایان رسیده و سازه در برابر نیروهای جانبی مقاوم شده است.

کیفیت و قیمت خرید مش وال پست دیوار به چه پارامترهایی وابسته می باشد؟

همان‌طور که تا اینجا متوجه شدید، مش فایبرگلاس در انواع گوناگون و با ویژگی‌های مختلف تولید و عرضه می‌شود. با این حساب نمی‌توان یک عدد مشخص به عنوان قیمت نهایی برای آن عنوان کرد. با این حال عواملی هستند که روی قیمت مش فایبرگلاس تأثیر مستقیم می‌گذارند. آشنایی با این عوامل می‌تواند به شما برای انتخاب محصول مناسب و مقرون به صرفه کمک کند.

  • کیفیت مش، اولین عامل تأثیرگذار بر قیمت

کیفیت همیشه یکی از فاکتورهایی است که نقشی مهم در تعیین قیمت محصول دارد. در مورد خرید مش وال پست دیوار نیز ماجرا به همین منوال است. لازم است هنگام خرید ابتدا به کیفیت محصول ارائه شده توجه نمایید. چند نمونه از مواردی که نشان دهنده یک توری باکیفیت هستند عبارتند از:

  1. انعطاف پذیری مناسب
  2. بیش از حد نرم نبودن
  3. شکننده و خشک نبودن محصول
  4. عدم برآمدگی مش هنگام اجرا روی سطح
  5. جمع نشدن مش هنگام پلاسترکشش
  6. انسجام و نظم کافی چشمه‌ها
  7. عدم پارگی یا جداشدگی تار و پود
  8. و…
  • ابعاد و وزن مش وال پست دیوار

نکته دیگری که باید هنگام خرید در نظر بگیرید، ابعاد و گرماژ متناسب با کاربرد مورد نظر است. بدون شک هر نوع مش با ابعاد چشمه و وزن خاص، برای کاربردهای مشخصی مناسب هستند. در این زمینه می‌توانید از راهنمایی کارشناسان فروش نیز کمک بگیرید. لازم است بدانید هر چقدر وزن مش بیشتر باشد، استحکام و قیمت آن نیز بالاتر است.

  • جنس توری و مش فایبرگلاس

همان‌طور که ذکر شد، کاربرد مورد نظر شما نقش مهمی در انتخاب محصول مناسب دارد. بدین منظور لازم است در ابتدا مشخص کنید که آیا مش وال پست دیوار مورد نیاز شما باید از نوع مقاوم به قلیا باشد یا معمولی. در این صورت انتخاب راحت‌تری خواهید داشت. بدیهی است اگر محیط کاری خاصیت قلیایی داشته باشد باید از مش فایبرگلاس AR استفاده کنید که قیمت بالاتری نسبت به نوع E-Glass دارد.

پیشنهاد برای مطالعه

وال مش (wallmesh) بهترین جایگزین وال پست سنتی و فلزی

جمع بندی

استفاده از مش وال پست دیوار برای تقویت سازه‌ها، یک انتخاب هوشمندانه است که از هر جهت برای کارفرمایان و کاربران ساختمان، منفعت دارد. بدیهی است همه پیمانکاران از افزایش سرعت اجرای پروژه و کاهش هزینه‌های آن استقبال می‌کنند و این امر با بکارگیری وال پست مش به راحتی میسر می‌شود. از طرفی دیگر، ساخت بنایی با مقاوم و استحکام بالا محیطی امن را برای کار و زندگی افراد فراهم می‌سازد که هدف اصلی ساخت و ساز است. در واقع این یک معامله برد-برد به حساب می‌آید که حاصل استفاده حداکثری از دانش و تکنولوژی روز دنیا است.

5/5 - (1 امتیاز)
به اشتراک بگذارید:
تیم تحریریه افزیر

این محتوا توسط تیم مجرب تولید محتوا افزیر تولید و منتشر شده است.

پرسش و پاسخ


بدون دیدگاه

دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Insert math as
Block
Inline
Additional settings
Formula color
Text color
#333333
Type math using LaTeX
Preview
\({}\)
Nothing to preview
Insert