مقاوم سازی ساختمان با الیاف کربنی

مقاوم سازی ساختمان با الیاف کربنی

پلیمرهای تقویت شده با الیاف کربنی، مواد فوق العاده مستحکم و با دوامی هستند که برای تقویت و مقاوم سازی ساختمان های بتنی از آنها استفاده می شود. این مواد بدون نیاز به تخریب و جایگزینی اجزای فعلی سازه مانند تیرهای بتنی، دال های معلق و ستون های خارجی، موجب تقویت سپلیمرهای تقویت شده با الیاف کربنی، مواد فوق العاده مستحکم و با دوامی هستند که برای تقویت و مقاوم سازی ساختمان های بتنی از آنها استفاده می شود. این مواد بدون نیاز به تخریب و جایگزینی اجزای فعلی سازه مانند تیرهای بتنی، دال های معلق و ستون های خارجی، موجب تقویت سازه می شوند. تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

چرا به مقاوم سازی ساختمان نیاز داریم؟

معمولا به دلیل تغییرات قوانین و آیین نامه‌های ساختمانی، فرسودگی، تغییر کاربری و یا نواقص ناشی از خطای طراحی و یا ساخت و ساز، مجبور به مقاوم سازی ساختمان خواهیم بود.

در ادامه علل و اهداف مقاوم سازی به صورت موردی آورده شده است که چرا به مقاوم سازی با FRP نیاز داریم:

  • مقاوم سازی به منظور بهبود عملکرد و دوام سازه با:
  1. کاهش انحراف و یا عرض ترک های ایجاد شده
  2. کاهش تنش در آرماتورهای فولادی
  3. بهبود مقاومت خستگی سازه
  • مقاوم سازی ساختمان به منظور بهبود آسیب هایی از جمله:
  1. فرسودگی مصالح اصلی ساختمان و سازه
  2. خوردگی آرماتورهای فولادی
  3. آسیب های ناشی از حوادثی مانند برخورد و تصادفات خودرو، زلزله، آتش سوزی
  • مقاوم سازی ساختمان با ارتقا و افزایش ظرفیت حمل بار سازه:
  1. افزایش ظرفیت باربری دال های کف، افزایش ظرفیت خمشی تیرها و مقاطع پل ها
  2. افزایش ظرفیت باربری به دلیل نصب ماشین آلات سنگین تر
  3. بهبود پایداری سازه برای تثبیت سازه های دارای ارتعاش
  4. تغییر کاربری ساختمان
  • مقاوم سازی برای جبران تغییر سیستم ساختاری سازه:
  1. برداشتن دیوارها و ستون ها
  2. برداشتن قسمت های کف و دیوار برای ایجاد دسترسی و باز کردن آن قسمت
  • مقاوم سازی برای تعمیر عیوب طراحی یا خطای ساخت و ساز:
  1. تقویت موارد غیر استاندارد یا نامناسب
  2. جبران ضخامت غیر استاندارد یا نامناسب سازه

انواع مصالح و راهکارهای مقاوم سازی

امروزه با پیشرفت تکنولوژی مواد در هر زمینه‌ای شاهد استفاده از مصالح و موادی با کاربری بالا هستیم، در علم مقاوم سازی ساختمان نیز مصالح متنوع و جدیدی مورد استفاده قرار گرفته که ویژگی ها و کاربردهای بسیار مناسبی برای مقاوم سازی ارائه می‌نماید. این مصالح جایگزین روش های قدیمی مقاوم سازی ساختمان (مانند مقاوم سازی ساختمان بتنی با ژاکت بتنی و ژاکت فولادی و تعبیه سخت کننده فولادی برای سازه های فولادی) شده اند. این محصولات شامل انواع الیاف FRP مانند الیاف کربن، شیشه و کامپوزیت هستند.
این مواد پلیمری از یک جزء رزین پلیمری و الیاف کربنی تشکیل شده اند. خواص این مواد به نسبت الیاف به رزین پلیمری و همچنین ساختار آنها بستگی دارد. الیاف FRP نسبت استحکام به وزن بالایی دارد که آن را به ماده ای عالی برای مقاوم سازی ساختمان تبدیل نموده است. همچنین برای آشنایی بیشتر با FRP و روش های مقام سازی مطالعه مقاله “چگونه ساختمان خود را با الیاف FRP مقاوم سازی کنیم؟” را پیشنهاد می کنیم.

استفاده از الیاف کربن برای مقاوم سازی؛ به عنوان یک روش منحصر به فرد

الیاف کربنی به دلیل ویژگی های بسیار کاربردی، از جمله دوام و استحکام طولانی مدتی که دارند، در بسیاری از صنایع و به روش‌های مختلفی استفاده می شوند. تنوع عملکرد، استحکام و پایداری این مواد، موجب شده است که در بسیاری از صنایع به عنوان ماده‌ای ارزشمند تلقی شوند. از جمله صنایعی که از الیاف کربنی استفاده می کنند، صنایع هوافضا، خودرو، تجهیزات ورزشی و تجهیزات پزشکی هستند، در ادامه بیشتر در رابطه با الیاف کربن، ویژگی ها و کاربردهای آن صحبت شده است.

پیشنهاد برای مطالعه

کاربرد های شگفت انگیز الیاف کربن CFRP در صنعت کامپوزیت

مزایای مقاوم سازی با الیاف کربن

از جمله مزایای عمده کامپوزیت های پلیمری با الیاف کربنی، می توان به موارد زیر اشاره نمود:
• 70 درصد از فولاد و 40 درصد از آلومینیوم سبک تر هستند.
• نسبت استحکام به وزن بالایی دارند.
مقاومت الیاف کربن در برابر خوردگی بسیار بالاست.
• انعطاف پذیری خوبی دارند.
• جرم آنها نیز کم است.
یکی از بزرگترین مزایای الیاف کربنی این است که در برابر خوردگی و زنگ زدگی مقاوم است و از آن بر روی انواع مواد کامپوزیتی دیگر اعمال می‌گردد. همچنین با توجه به اینکه جرم بسیار کمی به سازه اضافه می کند، می توان از آن برای مقاوم سازی ساختمان های آسیب دیده نیز استفاده نمود. استفاده از این مواد در برخی اجزای سازه ها مانند تیرها و ستون‌ها، فضای زیادی اشغال نمی کند.
الیاف کربنی در صنایع بسیاری، بکار برده می شوند و این کاربردها، به طور فزاینده ای در حال توسعه هستند. چرا که هزینه مقاوم سازی با الیاف کربنی و تعمیرات صنعتی با این مواد در مقایسه با جایگزینی تجهیزات یا سازه ها، هزینه بسیار ناچیزی به حساب می آید.

مقاوم سازی با الیاف کربنی چگونه است؟

صفحات پلیمری تقویت شده CFRP

در واقع صفحات پلیمری تقویت شده با فیبر کربن برای تقویت و مقاوم سازی ساختمان به صورت خارجی، طراحی شده اند. این صفحات دارای استحکام و دوام فوق العاده ای هستند. برای اتصال این صفحات از رزین اپوکسی استفاده می شود که ماده ای با کارایی بالاست. این سیستم مقاومت خوبی در برابر خوردگی دارد و به عنوان یک راه حل طولانی مدت برای تعمیر و مقاوم سازی ساختمان شناخته می شود. معمولا از صفحات CFRP برای تقویت خمشی سازه های بتن مسلح مانندکف ها، دال های کف و عرشه پل ها استفاده می شود که می توانید برای مشاوره و خرید لمینت و ورق کربن از کارشناسان ما راهنمایی لازم را بگیرید .

روکش های الیاف کربنی

روکش های الیاف کربنی در واقع، یک یا چند لایه الیاف کربن آغشته به چسب رزین هستند که بر روی سازه اعمال می شوند. ما معمولا از این تکنیک برای افزایش استحکام ساختاری ستون ها و تیرها استفاده می کنیم. غالبا این روکش ها برای ساختمان های مسکونی و غیرمسکونی، پارکینگ های طبقاتی و سازه پل‌های بزرگراهی استفاده می شوند. به طور کلی این سیستم، برای تقویت ستون ها و تیرهایی که در معرض بارگذاری مداوم و یا افزایشی هستند استفاده می شوند.

انواع کامپوزیت‌های پلیمری الیاف کربنی

بر اساس جهت گیری فیبرهای الیاف کربن در کامپوزیت های پلیمری، می توان آنها را به دو دسته الیاف کربنی تک جهته و الیاف کربنی دو جهته تقسیم نمود. در واقع، کامپوزیت های پلیمری تقویت شده با الیاف کربنی تک جهته و دو جهته، دو نوع ماده کاملا متفاوت، با مزایا و ویژگی های کاملا متفاوت هستند.
در کامپوزیت های پلیمری الیاف کربنی تک جهته، فیبرهای کربن در یک راستا قرار دارند. الیاف کربن تک جهته اغلب در تغییر کاربری سازه، برطرف نمودن اشتباهات سازه ای و یا افزایش ظرفیت باربری سازه استفاده می شود. استفاده از این نوع کامپوزیت های پلیمری در مقاوم سازی ساختمان، مقرون به صرفه تر بوده و هزینه پایین تری دارد.
الیاف کربن دو جهته اغلب در صنایع هوا فضا و ارتش کاربرد دارند. همچنین در ساخت تجهیزات ورزشی مانند راکت تنیس، کمان ها، میله های هاکی و صنعت خودرو نیز استفاده می شوند. به دلیل ویژگی رادیولوسنت این نوع کامپوزیت های پلیمری، از این مواد در ساخت اندام های مصنوعی نیز استفاده می شود. هر کدام از این دو دسته کامپوزیت های پلیمری الیاف کربنی، کاربردهای متفاوتی در مقاوم سازی ساختمان دارند. علاوه بر این، درک ویژگی ها و خواص کامپوزیت های CFRP، می تواند ایده ها و فرصت های جدیدتری نیز ایجاد کند. برای آشنایی بیشتر با دیگر ویژگی ها و کاربردهای CFRP مطالعه “الیاف کربن (CFRP) چیست؟” را پیشنهاد میکنیم.

انتخاب راهکار مناسب برای مقاوم سازی

شرکت افریز با دراختیار داشتن تیم کارشناس حرفه‌ای و مجرب، در زمینه تعمیر و مقاوم سازی ساختمان و ارائه راهکارهای نوآورانه پیشگام می‌باشد. شرکت افزیر انواع راهکارهای به روز دنیا و مقرون به صرفه را جهت مقاوم سازی انواع ساختمان‌ها به کاربران و مشتریان ارائه می‌نماید.
همچنین برای اطلاعات بیشتر در زمینه پلیمرهای تقویت شده با الیاف کربن و دریافت قیمت و خرید انکر و اسپایک کربن، می توانید با ما تماس بگیرید یا از وب سایت ما بازدید کنید و جواب سوال های تان را آنجا بیابید.

پیشنهاد برای مطالعه

صفحات کربن و پیش بینی بازار تا سال ۲۰۲۸

5/5 - (2 امتیاز)
به اشتراک بگذارید:
تیم تحریریه افزیر

این محتوا توسط تیم مجرب تولید محتوا افزیر تولید و منتشر شده است.

پرسش و پاسخ


بدون دیدگاه

دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Insert math as
Block
Inline
Additional settings
Formula color
Text color
#333333
Type math using LaTeX
Preview
\({}\)
Nothing to preview
Insert