پلاستر چیست و چه کاربردی در ساختمان دارد؟

پلاستر چیست و چه کاربردی در ساختمان دارد؟
  • تحریریه مقاوم‌سازی افزیر
  • بتن
  • مدت زمان خواندن مقاله: 8 دقیقه
  • 0 نظر
  • شناسه مقاله: 34569

پلاستر قدمتی 7000 ساله دارد و از دیرباز در کشورهای خاورمیانه مورد استفاده قرار می‌گرفتند، این نوع مصالح به عنوان مصالح ساختمانی و تزئینات نمای ساختمانها به کار می‌رفتند. در مصر باستان سنگ گچ را در کوره گداخته کرده و آن را خرد می‌کردند تا پودر شود و سپس از مخلوط پودر گچ و آب، پلاستر گچی بدست می‌آمد که از آن به عنوان ملات برای روی هم قرار دادن و چسباندن بلوک‌ها استفاده می‌گردید.

پلاستر چیست؟

پلاستر نوعی مصالح ساختمانی است که به صورت خمیر مرطوب استفاده می‌شود و به آرامی خشک شده و سطحی یکپارچه و مرغوب را به دست می‌دهد. پلاسترها انواع مختلفی دارند که متداول‌ترین آن شامل پلاستر آهک یا سیمان است. پلاستر به صورت پودر خشک تولید می‌شود و قبل از اعمال آن روی سطح، با آب مخلوط می‌شود تا خمیری سفت اما با قابلیت کارایی بالا تشکیل گردد. در طی اختلاط با آب گرما از طریق فرآیند کریستاله شدن آزاد می‌گردد و پلاستر به آرامی شروع به سخت شدن می‌کنند.

اجرای پلاستر چگونه است و به چه منظوری انجام می‌گیرد؟

فرآیند اجرای ملات پلاستری شامل اجرای هر نوع ملات پلاستری مانند پلاستر گچی و پلاستر سیمانی بر روی سطوحی مثل سقف‌ها، دیوارها و غیره برای به دست آوردن سطحی یکدست و یکپارچه می‌باشد. با اجرای پلاستر گچی و یا سیمانی روی سطوح می‌‌توان سطح را آماده نازک کاری و نقاشی نمود، بعلاوه سطحی که روی آن پلاستر گچی یا سیمانی اجرا شده است در برابر انواع آسیب دیدگی‌ها محافظت می‌شود و کیفیت و طول عمر آن افزایش می‌یابد.

چرا از پلاستر برای محافظت سطوح استفاده می‌کنیم؟

اجرای پلاستر گچی، سیمانی و بعضا آهکی روی سطوح از این رو اجرا می‌گردد که:

  1. اشکالات اجرایی و ایراداتی که به خاطر خطای انسانی رخ داده و باعث جلوه بصری نامناسب سطوح می‌شوند را بپوشاند.
  2. همچنین به منظور نازک کاری و ایجاد نمای زیبا برای سطوح ساختمان
  3. از سطوح در برابر اثرات مخرب جوی مانند باد، باران، تابش خورشید و فرسودگی در طول زمان جلوگیری کند.
  4. بتوان سیستم وال مش را روی دیوار اجرا نمود
  5. و در آخر بتوان ساختمانهای باستانی با ارزش را به کمک سیستم FRCM تقویت نمود

پیشنهاد برای مطالعه

‏۴ مزیت برتر پلاستر گچی در مقایسه با پلاستر سیمانی

انواع پلاستر کدام است؟

پلاسترها در یک دسته بندی کلی به سه قسمت: پلاستر سیمانی، پلاستر گچی و پلاستر آهکی طبقه بندی می‌شوند که در ادامه پیرامون هر یک به گفتگو می‌نشینیم:

پلاستر پایه سیمانی

پلاستر پایه سیمانی از رایج ترین انواع پلاستر در صنعت ساختمان است. پلاستر پایه سیمانی مخلوطی از سیمان، ماسه و مقدار مناسبی آب است. درصد سیمان و ماسه ممکن است با توجه به کاربری پلاستر متفاوت باشد. اما، نسبت معمول آن 1:3 و 1:4 است که بهترین مخلوط پلاستر را به دست می‌دهد. پلاستر سیمانی برای نمای خارجی ساختمان‌ها و نمای پشت ساختمان استفاده می‌شود، البته این تنها بخشی از کاربرد پلاستر سیمانی است، کاربرد عمده پلاسترهای سیمانی امروزه در حوزه مقاوم سازی دیوار است، که در ادامه درباره آن دانش بیشتری ارائه می‌دهیم:

پلاستر سیمانی
اجرای پلاستر سیمانی برای اجرا روی سطح دیوار

کاربرد پلاستر سیمانی

پلاسترهای سیمانی به همراه توری‌ فایبرگلاس نقش وال پست مش یا به اختصار وال مش را برای دیوارهای ساختمان هستند اجرا می‌نمایند. در این روش نوار مش فایبرگلاس روی سطح دیوار اجرا شده و ابتدا و انتهای آن با اتصال کشویی به زیر تیر و کف ساختمان متصل می‌شود، پس از این مرحله لایه نسبتا ضخیمی از پلاستر سیمانی روی نوار مش فایبرگلاس مقاوم در برابر قلیا را پوشانده به طوری که کاملا در پلاستر سیمانی مدفون شود، کار نصب یا اجرای وال پست و مقاوم سازی دیوار در این مرحله به پایان می‌رسد و می‌توان نازک کاری دیوار را انجام داد.

پیشنهاد برای مطالعه

پلاستر سیمانی در سیستم تقویتی FRCM

در کاربری دیگری از پلاسترهای سیمانی به منظور مقاوم سازی دیوار توری فایبرگلاس به صورت سرتاسری روی دیوار محکم شده و سپس روی آن به صورت سرتاسری پلاستر سیمانی اجرا می‌شود ( اجرای پلاستر سیمانی در بعضی موارد به صورت پاششی اجرا می‌گردد که در آن از یک نازل پاششی بهره گرفته می‌شود) دقت داشته باشید سطح پلاستر سیمانی به مدت حداقل 6 الی 7 روز نیاز به عمل آوری مناسب با آب دارد. دیوارهایی که به درستی عمل آوری نشده اند ممکن است دچار ترک خوردگی شوند. برای آشنایی بیشتر با نقش مش‌های الیافی در تقویت پلاستر گچی یا سیمانی، پیشنهاد می کنیم مقاله “مش فایبرگلاس در پایدارسازی سیمانکاری” را مطالعه کنید.

انواع روش اجرای پلاستر روی سطوح
چگونه پلاستر سیمانی را روی سطوح اجرا کنیم

پلاستر سیمانی با چه ضخامتی اجرا می‌گردد؟

ضخامت پلاستر سیمانی با توجه به کاربری آن، نوع سطح دیوار و سقف متغیر است. اما معمولا برای انواع نوین وال پست به خصوص در اجرای وال پست‌‌ مش فایبرگلاس به ضخامت 3میلی متر اجرا می‌گردد. و برای اجرای سرتاسری روی دیوار به ضخامت 12 تا 20 میلی متر وجود دارد.

پلاستر آهکی

پلاستر آهکی از آهک، ماسه و آب تشکیل شده است، در پلاستر آهکی نسبت آهک و ماسه برابر است. گاهی اوقات ممکن است مقدار کمی سیمان نیز برای بهبود استحکام پلاستر گچی اضافه شود. در پلاستر آهکی بیشتر از سنگ آهک با کلسیم 6 درصد استفاده می شود.

پیشنهاد برای مطالعه

مش و توری نمای ساختمان چیست؟

افزودنی‌های پلاستر آهکی کدامند؟

کناف خرد شده به میزان حدود 1 کیلوگرم در متر مکعب ملات استفاده می شود. خواص چسبندگی و کششی بهبود یافته‌ای را برای گچ فراهم می کند. همچنین از نوعی رنگدانه به نام گُلال که از صمغ درخت تهیه می‌شود نیز به عنوان افزودنی استفاده می‌شود تا خاصیت چسبندگی بیشتری به محیط ببخشد.

پلاستر گچی

پلاستر گچی محصولی کارخانه‌ای است که از آبگیری جزئی یا کامل گچ معدنی تولید می شود. به صورت پودر و رنگ سفید موجود می باشد. پودر گچ خشک با مقدار مناسبی آب مخلوط می شود تا ملات خمیری آماده به وجود آید که به راحتی بر روی سطوح سقف و دیوار اعمال می‌شود. ضخامت گچ معمولاً 6 تا 20 میلی متر است. پلاستر گچی نسبتا سریع خشک می‌گردد، بنابراین می توان 72 ساعت پس از اجرا، رنگ آمیزی روی سطح گچکاری شده را شروع کرد.

ویژگی پلاستر گچی

به کمک پلاستر گچی می‌توان به سطحی صاف و یکدست بدون ناهمواری دست یافت که در زوایا کاملا پرداخت کاری شده و منظم است. این نوع پلاستر به خاطر اینکه در برابر عوامل جوی مقاومت کمتری دارد در فضای داخلی ساختمان بیشتر کاربرد دارد. همچنین برای نازک کاری سقف و دور آن نیز از پلاستر سیمانی بهره گرفته می‌شود. پلاستر گچی در برابر آتش سوزی مقاومت خوبی داشته و همچنین عایق حرارتی می‌باشد. همچنین پلاستر گچی پس از اجرا دچار کاهش حجم نمی‌گردد و به طبع آسیب نمی‌بیند. علاوه بر این، در صورت مجهز شدن پلاستر گچی با توری فایبرگلاس، پلاستر گچی به مراتب مشخصات مکانیکی برتری را ارائه می‌دهد. مقاله جامع و کاربردی ” توری فایبرگلاس در گچکاری ” مزایای پلاستر گچی مجهز شده به شبکه‌های الیافی تقویت کننده را به طور عمیق ارائه می‌دهد.

انواع روشهای اجرای پوشش پلاستری کدامند؟

پلاستر نرمه : برای تهیه پلاستر نرمه نسبت سیمان به ماسه باید 1 به 3 باشد، یعنی به عبارتی 1 واحد سیمان با 3 واحد ماسه ترکیب می‌گردد. برای تهیه ملات باید از ماسه ریز بهره گرفته شود و برای پرداخت آن روی سطوح باید برای پخش ملات، شناور اسکیمینگ یا شناور چوب بهترین ابزار مناسب است. از این رو در نهایت سطح صاف و هموار به دست می آید. به منظور پرداخت پلاستر نرمه روی سطوح از ماله دستی از جنس فلزی یا چوبی استفاده می‌شود تا سطحی تراز و هموار بدست آید.

مرمت ساختمان با پلاستر سیمانی
ترمیم ساختمان با ملات پلاستر سیمانی

پلاستر زبره : پوشش پلاستر زبره که به آن پوشش پلاستر کوبشی نیز می‌گویند را می‌توان به عنوان پوششی تعریف کرد که با کوبیدن مخلوط بسیار نازکی از سیمان و ماسه درشت روی سطحی اجرا می‌شود. ملات مورد استفاده برای پلاستر زبره، شن همراه با سیمان و ماسه است. نسبت آنها با این شکل است که یک واحد ماسه به همراه 3 واحد سیمان و 1/5 واحد درشت دانه ترکیب می‌شود. قطر سنگدانه درشت آن 8 تا 12 میلی متر است و قطر ریزدانه آن کمتر از 8 میلی متر می‌باشد. روش کار بدین ترتیب است که مقدار زیادی ملات توسط ماله برداشته شده و روی سطح پاشیده می شود و پس از مدت نسبتا کوتاهی سفت می‌گردد، گفتنی است معمولاً پوشش پلاستر زبره برای سطوح خارجی استفاده می‌شود.

پیشنهاد برای مطالعه

تفاوت پلاستر گچی با پلاستر سیمانی

راهنمای انتخاب پلاستر مناسب برای اجرا روی سطوح

چگونه پلاستر مناسب برای پروژه خود شناسایی کنیم؟ پلاستر آهکی برای بناهای قدیمی دارای رطوبت اندک بسیار مناسب است. این پلاستر قابلیت این را دارد که آب را از سطح خود عبور داده و تبخیر کند.
پلاستر گچی برای چیدن دیوار آجری و بلوکی علی الخصوص در فضاهای داخلی مورد استفاده قرار می‌گیرد.
و در نهایت پلاستر پایه سیمانی گچ‌ها یا رندرهای پایه سیمانی کاربردهای گسترده‌ای دارند، برای مثال در ترکیب با آهک می‌تواند برای عایق‌سازی مخازن مفید باشد. در صورتی که پلاستر قوی سیمانی با سطح بستری که روی آن اجرا می‌شود، از نظر ویژگی‌های مقاومتی یکسان نباشند در آن صورت موجب طبله کردن می‌گردد، ممکن است خورد شده و یا حتی ترک بخورد.

قیمت پلاستر چقدر می باشد؟

هزینه‌ای که برای اجرای پلاستر پرداخت می‌نمایید به مقدار و حجم و نوع پلاستر که باید اجرا گردد بستگی دارد. پیمانکاران معمولا با اندازه‌گیری متراژ دیوار برای محاسبه هزینه استفاده می‌کنند تا بدانند چه نوع متریال و ابزاری باید خریداری کند و همچنین مدت زمان لازم برای اجرا را پیش بینی کنند. اگر آماده اجرای پلاستر در ساختمان خود هستید کارشناسان افزیر می توانند به شما در یافتن پلاستر مناسب کمک کنند.

 

3.5/5 - (2 امتیاز)
به اشتراک بگذارید:
تیم تحریریه افزیر

این محتوا توسط تیم مجرب تولید محتوا افزیر تولید و منتشر شده است.

پرسش و پاسخ


بدون دیدگاه

دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Insert math as
Block
Inline
Additional settings
Formula color
Text color
#333333
Type math using LaTeX
Preview
\({}\)
Nothing to preview
Insert