گروت (گروت پلیمری و گروت اپوکسی) نیز نوعی از ملاتها هستد که از ترکیب ماسه و سیمان و افزودنیهای خاص تشکیل میشوند. همانطور که میدانید برای اتصال برخی اجزای سازه به هم باید از مواد و ملاتهای اتصال دهنده استفاده نمود. ملاتها میتوانند ترکیباتی از سیمان،آهک،ماسه و یا حتی ترکیبات شیمیایی مانند رزینها و… باشند. ملاتها به عنوان مواد چسباننده مورد استفاده قرار میگیرند. به طور گستردهای از ملاتها در نصب کاشی،سرامیک،کفپوش و یا حتی برای دیوارچینی و اتصال اعضا به یکدیگر و… استفاده میشود. ترکیبات گروت به گونهای است که نسبت به ملاتهای عادی و معمولی از مقاومت بالاتری برخوردار هستند. معمولا از گروت جهت چسباندن صفحه ستون به سطح فنداسیون، نصب تجهیزات بروی صفحات دال، ریل ماشین آلات، برینگ پلها، حایلها، بندکشی و درز بندی سطوح، برای تعمیر سازه و ترمیم ترکها و شکافهای عمیق و… استفاده میشود. گروتها قابلیت جذب و انتقال نیروها را دارند. برای مثال گروتی که در زیر صفحه ستون قرار میگیرد،بعد از سخت شدن، نیروهایی ناشی از وزن ستون و.. که به صفحه ستون وارد شده را جذب کرده و سپس آن را به فنداسیون انتقال میدهد. در ادامه این مقاله به بررسی عمیقتر گروت میپردازیم.
گروت چیست ؟
گروت،ملاتهای آمادهای هستند که با فرمولاسیون خاص و نسبتهای مختلف توسط تولیدکنندگان به بازار ارائه میشوند. گروت از ترکیباتی چون سیمان،ماسه،مواد افزودنی و یا ترکیباتی چون رزین و مواد پرکننده تشکیل میشوند. در واقع سیمان و یا رزین موجود در گروت حکم ماده چسباننده، ماسه و یا سنگدانههای درون گروت به عنوان ماده پر کننده و دیگر مواد افزودنی شیمیایی به عنوان اصلاح کننده استفاده میشوند. گروت به دلیل روانی بالا میتوانند به راحتی حرکت کنند و در جایگاه مورد نظر قرار گیرند. به طور کلی گروتها به دو دسته گروتهای پلیمری غیر انقباضی و گروتهای اپوکسی غیر انقباضی تقسیم میشوند. اما با تغییر فرمولاسیون ساخت و همچنین اضافه کردن افزودنیها، گروتهای پلیمری غیر انقباضی و گروتهای اپوکسی غیر انقباضی هر کدام به چند مدل تقسیم میشوند. در ادامه این مقاله انواع گروتها شرح داده شده است.
انواع گروت
1 . گروت پایه پلیمری: این نوع از گروت میتوانند از ترکیب آب، سیمان و با سنگدانه یا بدون سنگدانه تولید شوند. از این نوع گروت بیشتر برای بندکشی و درزبندی کاشی و سرامیک و آب بندی سطوح استفاده میشود.
2 . گروت پلیمری منبسط شونده : این گروت از ترکیب آب، سیمانهای هیدرولیکی و افزودنیها تشکیل میشوند. بعد از ترکیب کردن مواد با یکدیگر، فرآیند هیدراتاسیون سیمان شروع شده و در حین این عملیات، آلومینیومها و سولفاتهای موجود در ترکیب باهم واکنش میدهند و در نهایت منجرب به پدیدهای به نام اترینگیت میشود. اترینتجیت پدیدهای است که سبب افزایش حجم سیمان میگردد.بنابراین با افزایش حجم گروت، انقباضهای احتمالی جبران میشود.
3 . گروت پلیمری اصلاح شده با مواد افزودنی: گاهی برای اصلاح رفتار گروت پلیمری و قدرت بخشیدن به گروت، به آن افزودنیهایی اضافه میکنند. این افزودنیها میتوانند افزودنیهای رها کننده هوا، افزودنیهای اکسیداسیون فلز، افزودنی پودر آلمینیوم و… باشند.
4 . گروت اپوکسی : این نوع از گروت ترکیباتی دو یا سه جزئی هستند. درواقع گروت اپوکسیها میتوانند از ترکیب رزین اپوکسی، سخت کنندهها (کاتالیزورها) و سنگدانهها باشند. در واقع وجود سنگدانهها در گروتهای اپوکسی سبب کاهش حجم مصرف رزین اپوکسی میگردد.در پی آن دمای ایجاد شده از واکنشهای رزین کاهش یافته و در نتیجه سبب کاهش انقباض و یا از بین بردن آن میگردد. این نوع از گروتها به صورت مایع مصرف میشوند. گروتهای اپوکسی از کارایی و روانی بالاتری نسبت به گروتهای پلیمری برخوردار هستند.بنابراین به سرعت جاری شده و در جایگاه خود قرار میگیرد.
ویژگی گروتهای پلیمری
- اکثر گروتهای پلیمری در برابر انجماد و ذوب از مقاومت بالایی برخوردار هستند.
- مقاومت گروتهای پلیمری در برابر مواد شیمیایی تقریبا مشابه بتناست. اگر ستونها، دالهای بتنی و پایهها دربرابر حمله شیمیایی محافظت شوند،قسمتهایی از گروت که در معرض حمله شیمیایی قرار دارند باید مشابه بتن محافظت شوند.
- مقاومت فشاری 28 روزه گروتهای سیمانی تقریبا بین 35 تا 55 مگاپاسکال است.
- مدول الاستیسیته این نوع از گروتها بین 20 تا 35 مگاپاسکال است.
- گروتهای پلیمری در دمایی معادل 200 قابل اعمال هستند.
- مقاومت کششی این نوع از گروت پایین است.بنابراین از گروت پلیمری برای انتقال بارهای کششی به فنداسیون استفاده نمیشود.
- خزش گروتهای سیمانی تقریبا شبیه به بتن است. تغییر شکل گروت پلیمری در دمای کمتر از 200 تحت تاثیر قرار نمیگیرد.
ویژگی گروتهای اپوکسی
- گروتهای اپوکسی از کارایی و روانی بالا، تغییر حجم، مقاومت فشاری بالا، مقاومت بالا در برابر ضربه، دوام و مقاومت در برابر خزش البته در دمای کار، مقاومت شیمیایی بالا و… برخوردار هستند.
- به طورکلی گروتهای اپوکسی نسبت به گروتهای پلیمری از خزش بیشتری برخوردار هستند.
- ضریب انبساط حرارتی در گروتهای اپوکسی بالا است.بنابراین در صورت تغییر شدید دما ممکن است گروتهای اپوکسی نتوانند به درستی اتصالات را انجام دهند.
- مدول گروتهای اپوکسی به دلیل تفاوت در متریال اولیه متفاوت است.اما معمولا مدول گروت اپوکسی بین 5 تا 14 گیگاپاسکال متغییر است.
- مقاومت فشاری در این نوع از گروتها حدودا 50 تا 100% بالاتر از مقاومت فشاری سیمانهای هیدرولیک است.
- مقاومت کششی این نوع از گروتها بالا است. بنابراین از گروتهای اپوکسی برای انتقال بارهای کششی به فنداسیون استفاده میشود.
وزن مخصوص گروت
وزن مخصوص گروتها بنا بر طرح اختلاط متغییر هستند. وزن مخصوص گروتها توسط تولید کنندگان محصول در دیتاشیت محصول ارائه میشود.اما به طور کلی وزن مخصوص گروتها در حدود 2000 کیلوگرم بر مترمربع است.
تفاوت گروت پایه اپوکسی با گروت پایه پلیمری
– گروت پایه اپوکسی از مقاومت شیمیایی بالاتری نسبت به گروتهای پلیمری برخوردار هستند.
– گروت اپوکسی برای صفحههایی که در معرض بارهای دینامیکی هستند استفاده میشود.اما گروت پلیمری برای صفحاتی که در معرض بارهای استاتیکی هستند مورد استفاده قرار میگیرد.
– گروتهای پلیمری از مقاومت کششی بسیار کمی برخوردار هستند و اما گروتهای اپوکسی از مقاومت کششی بالایی برخوردار هستند. بدین منظور از گروت اپوکسی میتوان برای انتقال بارهای کششی به فنداسیون استفاده نمود.
– گروت پلیمری در دمای معادل 200 قابل اعمال است. اما گروت اپوکسی در دمای کمتر از 55 قابل استفاده هستند.
– گروت اپوکسی نسبت به گروت پلیمری از کارایی بالاتری برخوردار هستند.
– مقاومت فشاری گروت اپوکسی 50 تا 100 درصد بالاتر از گروت پلیمری است.
– گروت اپوکسی نسبت به گروت پلیمری از کارایی بالاتری برخوردار هستند.
نحوه انتخاب گروت مناسب
گروت بسته به نوع شرایط پروژه انتخاب میشود. عوامل تاثیرگذار در انتخاب نوع گروت به شرح زیر بیان میشود:
- دمای محیط :گروت پلیمری میتوانند در دمایی حداکثر 200 مورد استفاده قرار گیرند. اما گروت اپوکسی تنها در دمایی کمتر از 55 قابل استفاده هستند.
- نوع بار اعمال شده به صفحه : اعمال بار به صفحه میتواند از نوع استاتیکی و یا از نوع دینامیکی باشد. بارهای استاتیکی به صورت پایا و بارهای دینامیکی به صورت پویا اعمال میشوند. درواقع بهتر است بگوییم بارهای استاتیکی، بارهایی هستند که به صورت ثابت در جای خود باقی میمانند.اما بارهای دینامیکی در زمان متغیر بوده و مرتبا تغییر میکنند.مانند بار اتومبیل. بنابراین نوع بار اعمال شده به صفحه در انتخاب نوع گروت تاثیر گذار است. گروت یپلیمری در مکانهایی که بار به صورت استاتیکی اعمال شده است،مناسبت تر از گروت اپوکسی عمل میکند.اما در مکانهایی که بار به صورت دینامیکی اعمال شده باشد،گروتهای اپوکسی به دلیل سفت و سخت نبودنشان از عملکرد بهتری نسبت به گروت پلیمری در چنین شرایطی برخوردار هستند.
گروت ریزی چگونه انجام میگیرد؟
گروتها در بازار به دو صورت خشک و سیال ارائه میشوند. گروت خشک،ابتدا باید با مقدار کمی آب بنا بر نسبت تعیین شده طبق دستورالعمل ترکیب شود. اما گروت سیال تنها باید توسط همزن مخلوط و سپس استفاده شود. در کل راهکار اعمال گروت به سطح به شرح زیر است:
- ابتدا باید سطح موردنظر قالب بندی شود.
- گروت طبق دستورالعمل آماده گردد.
- گروت بنا به محیط کار باید توسط سطل یا ماله و یا دیگر ابزار به داخل قالب مورد نظر ریخته شود.اگر از گروت خشک استفاده میشود،باید برای متراکم سازی آن از میله استفاده شود و همچنین به بدنه قالب ضربه وارد شود تا گروت به صورت یکنواخت قرار بگیرد.
- بعد از گیرش نهایی،قالبها باز شود.
قیمت گروت چه مقدار میباشد؟
قیمت گروت طبق هر کیلوگرم از آن محاسبه میشود. اما در کل قیمت هر کیلوگرم گروتهای پایه سیمانی از گروتهای پایه اپوکسی پایینتر است.
مقدار گروت مورد نیاز را چگونه حساب کینم؟
جهت محاسبه مقدار گروت مورد نیاز از محاسبه گر آنلاین محاسبه و برآورد مقدار گروت ریزی استفاده کنید.