نماهای پیش ساخته بتنی ساختمان ها با هدف افزایش سرعت ساخت و ساز مورد توجه مهندسین و طراحان سازه قرار دارند. افزایش تقاضای مسکن، نیاز به کاهش زمان تحویل پروژه های عمرانی و کاهش زمان برگشت سرمایه سرمایه گذاران و عواملی از این قبیل باعث شده اند تا ضرورت ایجاد تحول در شیوه های سنتی صنعت ساختمان روز به روز بیشتر شود. این قطعات به دلیل اینکه در کارخانه ساخته شده و سپس به محل اجرا حمل میگردند، نسبت به نماهای درجا که باید در محل ساختمان به هم متصل شوند دارای کنترل کیفیت بهتر می باشد و با کاهش زمان صرف شده در اجرای نما و چسباندن قطعات مختلف آن به ساختمان روشی مناسب و مقرون به صرفه می باشد.
ضرورت مقاوم سازی نماهای پیش ساخته بتنی
لرزه خیزی کشور ایران و اهمیت طراحی مقاوم سازه ها در برابر نیروهای جانبی از اموری حیاتی برای آینده و توسعه ایرانی پایدار است. انتخاب نوع سامانه مقاوم در برابر نیروهای جانبی به منظور مهار نیروهای جانبی بستگی به ترکیب بارگذاری، چگونگی رفتار سازه، نحوه هدایت بارهای ثقلی به پایه ، طرح معماری، ابعاد هندسی سازه، محدودیت های آیین نامه ای، مقدار نیروی جانبی، حداکثر تغییر مکان و غیره دارد.
انواع خسارت وارد بر اعضای بتنی
۱ -ترکهای مورب در هسته
۲ -از بین رفتن پوشش بتن
۳ -قطعه، قطعه شدن هسته مرکزی بتن در اثر ترکهای مورب رفت و برگشتی
روش های ترمیم و مقاوم سازی نماهای پیش ساخته بتنی
روش تعمیر یا تقویت اعضای سازه بسته به میزان مقاومت ساختمان در برابر زمین لرزه، سطح خسارت احتمالی، نـوع اعضاء و اتصالات متفاوت است اما روش های تزریق ملات و بتن و جایگزینی قطعات و اعضا از جمله روش های مرسوم ترمیم آن ها می باشند. اما روش نوین مقاوم سازی نماهای پیش ساخته با استفاده از الیاف FRP نسبت به روش های سنتی جایگزنی قطعات و یا ترمیم آن با صرف زمان کمتر و بسیار مقرون به صرفه می باشد
مقاوم سازی نماهای پیش ساخته بتنی با الیاف FRP
نماهای ساختمان باید قادر به تحمل انواع مختلف نیروهای جانبی نظیر نیروهای ناشی از زلزله و باد باشد که استفاده از الیاف FRP یکی از رایج ترین سیستم های مقاوم در برابر بار های جانبی حاصل از باد و زلزله در سازه ها هستند. ویژگی اثر زلزله در این است که نیروهای ناشی از آن به مراتب شدیدتر و پیچیده تر از سایر نیروهای موثر می باشد. نماهای ساختمان نیز تحت اثر این نیروهای مخرب قرار گرفته و دچار آسیب می شوند. از این رو بهتر است در هنگام اجرا نماهای پیش ساخته آن ها را با استفاده از روش های نوین مقاوم سازی با استفاده از الیاف FRP مقاوم کرد.
مقاوم سازی نماهای پیش ساخته بتنی با استفاده از مصالح CFRP در مقایسه با روش های دیگر مقام سازی به جهت به دست آمدن مقاومت بیشتر در قبال زحمت کمتر و نیز بدون تغییر باقی ماندن ابعاد و شکل سازه پس از مقاوم سازی، به عنوان روشی مناسب توسط کادر اجرایی شرکت مقاوم سازی افزیر صورت می گیرد.
مزایا مقاوم سازی نماهای پیش ساخته بتنی با الیاف FRP
- مقاومت و سختی بالای الیاف FRP
- ایمنی و مصونیت در برابر زنگ زدگی و خوردگی بتن و فولاد
- مقاومت مناسب در برابر مواد شیمیایی و خورنده
- مقاوم در برابر رطوبت
- اجرای سریع و آسان
- وزن کم
- پایین آوردن هزینه ی نیروی کار
- کاربرد راحت تر در فضاهایی با دسترسی محدود
- قابلیت تغییر شکل بالا، دسترسی مناسب به ابعاد و اندازه های گوناگون FRP
- حمل و نقل آسان به دلیل سبک وزنی
- بدون تغییر باقی ماندن ابعاد و شکل سازه پس از مقاوم سازی
- هزینه کم و مقرون به صرفه
روش اجرای کامپوزیت های FRP روی قطعات پیش ساخته بتنی نما
آماده سازی سطوح FRP
ناهمواری های سطح بتن باید با دستگاه فرز یا دستگاه هلی مکانیمی مخصوص مسطح شوند. در موارد اجرایی که الیاف FRP به دوره لبه های نما پیچیده می گردد، جهت جلوگیری از تمرکز در گوشه ها، می بایست لبه های سازه به شعاع حداقل ۲ الی ۳ سانتی متر گرد شود یا پخ زده شود. سطح مورد نیاز جهت مقاوم سازی باید سالم، تمیز و عاری از روغن، گریس و هرگونه آلودگی باشد.
نصب سیستم FRP
پس از مرحله آماده سازی و تسطیح ناهمواری های موجود، یک لایه بتونه اپوکسی (بتونه یک رزین دارای ویسکوزیته بالا می باشد) توسط غلتک روی سطح المان قرار میگیرد و سپس نوار کامپوزیت FRP به سطح المان چسبانده می شود.
عمل آوری FRP
حفاظت از قطعه مقاوم سازی شده با FRP باید گس از اجرای آن صورت گیرد. سیستم نظارت بر کنترل کیفیت FRP میبایست در تمامی مراحل نصب و اجرای FRP در کارگاه حضور داشته باشند. در زمان عمل آوری ۲ تا ۶ ساعت بسته به شرایط حاکم، سطح مقاوم سازی شده با FRP باید چک و کنترل شود تا هیچ گونه حباب هوا بین لایه FRP و بتن حبس نشده باشد و خم شدگی یا بیرون زدگی (Sagging) وجود نداشته باشد. پس از عمل آوری و نظارت بر کیفیت نصب و اجرای FRP، جهت حفاظت ملات اپوکسی FRP از تشعشع ماورا بنفش(UV) ، اجزای مقاوم سازی شده باید پوشش دهی یا رنگ آمیزی گردند.