ترک های موجود در بتن با توجه به اهمیت سازه و علل وقوع آن ها دسته بندی و تعمیر و بازسازی نمود. تزریق رزین اپوکسی تحت فشار (Concrete Resin Injection Systems) و پکرگذاری به منظور جوش دادن عضو بتنی گسیخته شده در اثر ترک خوردگی، از جمله روش های مقاوم سازی کاربردی می‌باشد.

پکرگذاری و تزریق اپوکسی

رشد روز افزون سازه ها و ساختمان های بتنی نیازمند پیش بینی روش هایی برای کنترل بهره برداری و مقابله با آسیب های احتمالی و ترک خوردگی ها و ترمیم بتن است. یکی از مهم ترین و وسیع ترین آسیب های رایج بتن ترک خوردگی آن است که کار فرمایان را مجاب به استفاده از روش های برای مقابله با این آسیب می کند. نیپل گذاری و یا پکر گذاری و تزریق اپوکسی به داخل بتن از جمله روش های بسیار کاربردی برای مقابله با آسیب های احتمالی و ترمیم بتن است.

بتن یکی از پرکاربرد ترین مصالح ساختمانی است که مقاومت فشاری بالا و دوام مناسب آن باعث استفاده روز افزون از آن در صنعت ساختمان از مدت ها قبل شده است. بتن در عین حال که ویژگی های بسیار خوب فراوانی دارد اما دارای خواصی نیز می باشد که در صورت عدم رعایت نکات فنی و اجرایی هنگام ساخت، بتن ریزی و عمل آوری باعث آسیب و تخریب بتن می گردد که در این صورت کارفرما را مجبور به انجام عملیات ترمیم بتن می کند. از جمله مواردی که باعث ضعف در بتن می شود می توان به مواردی مثل خوردگی در محیط های اسیدی، اشتباهات و اشکالات اجرایی، وجود ترک های غیر عادی، کمبود مقاومت و … اشاره کرد.

ترمیم بتن به روش پکر گذاری و تزریق رزین اپوکسی در عمق  یکی از بهترین و موثر ترین روش ها برای جبران ضعف های بتن و ترمیم ترک های عمیق است که در ادامه به شرح آن می پردازیم.

تزریق اپوکسی در ترک های بتن

نحوه‌ی انجام عملیات پکرگذاری و تزریق اپوکسی

برای انجام عملیات ترمیم و تعمیر بتن در عمق ابتدا باید با استفاده از روش های تست بتن، ناحیه ای که دارای ضعف های اجرایی و مقاومتی است مشخص شود. پس از مشخص شدن ناحیه‌ی مربوطه مراحل اجرای عملیات ترمیم بتن باید با دقت بسیار بالا و به وسیله ی مهندسین با تجربه انجام شود.

مراحل انجام عملیات ترمیم بتن در عمق به شرح زیر است:

  • الگو گذاری و مشخص کردن محل سوراخ ها
  • سوراخ کاری محل های مشخص شده در مرحله قبل
  • نصب نیپل ها و پکرها
  • بتونه کاری و نصب الیاف FRP
  • انجام عملیات تزریق با پمپ تزریق

ابتدا باید محل هایی که باید در آن عملیات تزریق انجام شود مشخص شود. معمولا منطقه ی کلی این محل ها با استفاده از تست بتن مشخص شده و محل دقیق سوراخ ها با توجه به آیین نامه به فاصله ی افقی و قائم بین 10 تا 20 سانتی متر انتخاب می شود. در این مرحله الگوگذاری سوراخ ها مطابق جزئیات ذکر شده انجام شده و با اسفاده از دریل تا عمق مشخصی سوراخ کاری انجام میشود. پس از انجام سوراخ کاری لازم است تا محل سوراخ ها با استفاده از پمپ های باد به دقت و به طور کامل تمیز کاری شود تا هیچ گونه ذرات اضافه ای در آن ها باقی نماند.

پس اتمام سوراخ کاری و انجام تمیز کاری نوبت به نصب نیپل ها و پکرها است. نیپل ها و پکرها در اندازه های مختلفی موجود هستند که بنابر عمق مورد نیاز برای انجام عملیات تزریق انتخاب می شوند. برای آشنایی با عملیات تزریق فشاری سیمان یا اپوکسی مطالعه مقاله “خوردگی بتن و روش‌های پیش‌گیری از آن” را پیشنهاد می کنیم.

پیشنهاد برای مطالعه

مواد ترمیم کننده بتن

نیپل گذاری و ترمیم ستون بتنی
نصب نیپل و بتونه کاری برای ترمیم بتن

تفاوت نیپل ها و پکرها در نوع کاربری آن ها است که از نیپل برای مکان هایی مورد استفاده قرار میگیرد که به علت تراکم میلگردها امکان استفاده از پکر وجود ندارد.

پس از نصب نیپل ها و یا پکرگذاری با استفاده از بتونه باید آن ها را سر جای خود محکم کرد. پس از انجام عملیات بتونه کاری باید اجازه داد تا بتونه به طور کامل خشک شود و پس از آن یک لایه از الیاف FRP در آن جا نصب می شود.

پس از خشک شدن رزین و تثبیت  FRP  نوبت به تزریق رزین اپوکسی است. تزریق با استفاده از پمپ مخصوص تزریق انجام می شود. تزریق از پایین ترین سوراخ شروع می شود و ادامه پیدا می کند. انجام آن هم به گونه ای است که تزریق تا زمانی ادامه پیدا میکند که از سوراخ های بعدی به بیرون درز پیدا نکند. به محض تراوش به بیرون از سایر سوراخ ها تزریق متوقف و از سوراخ های دیگر ادامه پیدا می کند.

تزریق رزین و پکر گذاری

تزریق پلی یورتان دو جزئی

آبریزش LEAKAGE آب در بتن‌هایی که تحت فشار آب می‌باشند (نظیر آب بندی تونلها ، تاسیسات بتنی زیر دریایی، چاله آسانسورها و … ) توسط تزریق پلی یورتان دو جزئی و پکرگذاری قابل ترمیم و آب بندی می‌باشد. پلی یورتان در ترکیب با آب واکنش نشان داده و حدودا 10 تا 15 برابر متوم می‌شود. بدین ترتیب کلیه درزها، خلل ها و ترکهای داخل بتن پر می‌شود. این محصول توسط پمپ مخصوص توسط اکیپ مجرب شرکت جهت آب بندی فشار منفی آب در بتن تزریق می‌شود.

پیشنهاد برای مطالعه

آشنایی با انواع آسیب‌های رایج بتن

سوالات مرتبط

پکرگذاری و تزریق اپوکسی با چه هدفی صورت میگیرد؟

پکر گذاری و تزریق اپوکسی به داخل بتن از جمله روش های بسیار کاربردی برای مقابله با آسیب های احتمالی و ترمیم بتن است.

رزین اپوکسی مورد استفاده در ترمیم بتن چه ویژگی هایی دارد؟

مقاومت شیمیایی در برابر اسید ، افت کم ، چسبندگی بسیار زیاد ، سخت شوندگی بالا (زمان آماده سازی کم) ، مقاومت در برابر رطوبت

پکر یا نیپل چیست؟

پکرهای تزریق محل ورود رزین ها به داخل بتن هستند، یک سمت از آنها به نازل پمپ و سمت دیگر آنها درون بتن قرار می گیرد.

مراحل تزریق رزین اپوکسی و پکرگذاری برای ترمیم بتن در عمق چگونه است؟

الگوگذاری و تعیین نقاط سوراخ ، حفاری نقاط مشخص شده برای محل سوراخ ها ، تعبیه نیپل و پکرها ، بتونه کاری و در صورت نیاز اجرای FRP، تزریق رزین اپوکسی با استفاده از پمپ تزریق

محصولات مرتبط

راهکارهای مرتبط

5/5 - (10 امتیاز)