خانهمشکلات سازه ای و راهکارهای مقاوم سازیترمیم و مقاوم سازی سقف وافل

هرچند که سقف‌های وافل بتنی،به دلیل ساختاری شبکه‌ای و فرم قرارگیری میلگردها و تیرچه‌ها از ظرفیت باربری بالا،خیز خمشی کم،وزن کم و دیگر مزایا برخوردار هستند. اما بتن عضوی حساس است.در نتیجه شرایط محیطی،عدم رعایت قوانین در بتن ریزی، نحوه محافظت و نگه داری، طراحی نامناسب و… بتن را تحت تاثیر قرار می‌دهد. درنهایت ممکن است سازه بتنی در طول عمر مفیدش دچار آسیب‌ شود. این آسیب ممکن است با ترکی ریز، ترک گسترده، پوسته شدگی،کرموشدگی بتن و حتی فروپاشی آن نمایان شود. بتن عضوی یکپارچه است و ممکن است با کوچکترین آسیب، عدم پیوستگی در بتن رخ دهد. و نهایتا، باعث می‌شود بتن ظرفیت باربری و همچنین رفتار لرزه‌ای مناسب خود را از دست دهد. به همین دلیل راهکارهایی جهت مقاوم سازِی سازه و ترمیم عضو آسیب دیده  ارائه می‌گردد. برای ترمیم بتن از سیستم ™Fixcrete و برای مقاوم سازی سقف وافل از سیستم ™FibraOne استفاده می‌گردد. از این رو در ادامه هریک از راهکارها شرح داده می‌شود.

سقف‌های وافل، از جمله سیستم‌های اجرای سقف مطلوب برای سازندگان و مهندسان است، این سیستم مدتهاست که در ساختمان سازی کاربری دارد و در ایران هم با توجه به آیین‌نامه‌ها و مقررات جدید مبنی بر کاهش جرم ساختمان برای رویارویی با خطرات زلزله، این سیستم مورد اقبال عمومی واقع شده و کم‌وبیش می‌توانید اجرای این سیستم را در بناهای در حال ساخت مشاهده کنید.

پیشنهاد برای مطالعه

کدام ساختمان ها نیاز به مقاوم سازی دارند؟

اجرای سقف‌های وافل

روند و رویه ساخت و اجرای سقف وافل بدین شکل است که:

نخست با نصب جک و شمع‌های پایه، مقدمات بستن قالب کار را فراهم می‌کنیم، سپس قالب‌های مخصوص سیستم وافل که از شبکه‌ای با چشمه‌های مربع یا مستطیل (بسته به شکل وافل) ساخته شده و جنس آن پلاستیک فشرده است را می‌بندیم، پس از بسته شدن قالب شبکه‌ای نوبت به قرار دادن قالب‌های وافل روی شبکه است؛ قالب های وافل مکعب مستطیل یا مکعب هایی هستند که لبه‌ی خمیده و گرد دارند و وجه زیرین آنها خالی است و از لبه بیرونی سطح زیرین زائده بیرون آمده که برای نشستن قالب وافل روی شبکه مربع یا مستطیل تعبیه شده؛ قالب‌های وافل کاملا بالای شبکه قرار می‌گیرند.

پس از نصب قالب وافل باید آرماتوربندی یا به اصطلاح مسلح سازی سقف به کمک میلگردهای کششی و حرارتی انجام شود، میلگردهای کششی بین قالب‌های وافل بسته می‌شوند و مانند شبکه‌ای آنها را دربرمی‌گیرند پس از بستن میلگردهای کششی باید آرماتور حرارتی از بالای سر قالب وافل عبور داده شود. آرماتور حرارتی، کنترل انبساط قالب‌ها را بر عهده دارد به سیستم سقف یکپارچگی می‌بخشد.

پس از اینکه اسکلت سقف بسته شد بتن ریزی انجام می‌شود، قالب‌ و میلگرد باید بطور کامل در بتن مدفون شوند و پوشش روی میلگرد نیز به اندازه کافی تامین شود زمانی که گیرش اولیه بتن رخ داد قالب‌ها از زیر باز می‌شوند و نمای زیرین سقف وافل مشخص می‌شود.

در پاره‌ای از پروژه‌ها و با نظر مهندسان مربوطه می‌توان سقف وافل را به‌خودی‌خود به عنوان نمای اکسپوز استفاده کرد، بدین معنی که دیگر نیازی به نصب سقف‌های کاذب نیست و می‌توان با نماکاری و تزیینات از نمای سقف وافل بهره برد.

پیشنهاد برای مطالعه

بهترین روش برای مقاوم سازی سقف چیست؟

ویژگی‌ها و برتری‌های سقف وافل

اگر بخواهیم به مهمترین ویژگی‌های سقف وافل اشاره کنیم باید بگوییم:

سقف‌های وافل به وزن و جرم کم ساختمان کمک شایانی می‌کنند زیرا حجم بتن‌ریزی در این روش کاهش چشم‌گیری پیدا می‌کند و ضخامت از روی قالب‌های وافل 5 تا 10 سانتی ‌متر و از پایین قالب‌ها 25 الی 30 سانتی متر است. که این نشان‌دهنده حجم کمتر بتن‌ریزی است.

در موردی دیگر از ویژگی وافل‌ها می‌توان به ابعاد دهانه سقف اشاره کرد:

سیستم قالب وافل به این شکل است که هر کدام از قالب‌ها نقش یک دهانه را بازی می‌کنند؛ قالب‌های مستطیلی دهانه‌های یکطرفه‌ای هستند که بار را در یک جهت تقسیم می‌کنند و قالب‌های مربعی هر کدام مانند چشمه‌ی دال دوطرفه هستند که بار را به دو طرف انتقال می‌دهند، بنابر گفته‌ی بالا  برداشت می‌شود که در سقف‌های وافل می‌توان از کمترین تعداد ستون بهره گرفت که این ویژگی مطلوب مهندسان است.

مقاوم‌سازی سقف‌های وافل

در ساخت سقف وافل از بتن بهره گرفته شده و از جمله سقف‌های بتنی است. وقتی صحبت از بتن و بتن‌ریزی می‌شود، بحث اجرای بتن، پرداخت بتن و عمل‌آوری آن بسیار مهم است، بعلاوه باید در نظر گرفت که تنش‌ها و بویژه تنش‌های کششی بتن را تحت تاثیر قرار میدهند پس طراحی بتن برای کنترل تنش‌ها نیز مهم است.

هر کدام از پارامترهای بالا اگر رعایت نشوند و یا دست کم گرفته شوند بتن مورد آسیب و خرابی قرار می‌گیرد، اینجاست که بحث داغ ترمیم و مقاوم سازی ساختمان به میان می‌آید.

امروزه برای مقاوم‌سازی هر عضو بتنی سیستم و راهکارهای گوناگونی وجود دارد، برای هر کدام از این سیستم‌ها و راهکارها مصالح امروزی و نوینی ارائه می‌شود که با ویژگی‌ها و پارامترهای مطلوب ما برای مقاوم‌سازی همخوانی دارد. یکی از این روش ها مقاوم سازی با کامپوزیت FRP می باشد. این مصالح دربرگیرنده‌ی الیاف‌های FRP، کامپوزیت‌ها، پروفیل‌های FRP، ورق‌های FRP، چسب‌ها و رزین‌هاست. در ادامه:

به راهکارهایی برای مقاوم‌سازی سقف‌های وافل اشاره میشود و همچنین درباره انواع الیاف‌های FRP صحبت به میان می‌آید:

بنا به نوع آسیب و خرابی بوجود آمده در سقف وافل میتوان از انواع ملات ترمیمی بتن، گروت و یا چسب اپوکسی خرابی به وجود آمده در سطح سقف را ترمیم کرد تا از گسترش و رساندن آسیب جدی به سقف جلوگیری کرد. اما روش بسیار کارآمد تری برای ترمیم و مقاوم سازی سقف های وافل، بکارگیری الیاف FRP می باشد که علاوه بر پوشاندن ترک های ایجاد شده با افزایش ظرفیت باربری و افزایش مقاومت خمشی سقف از بروز ترک و ایجاد خیز در سقف جلوگیری میکند. یکی دیگر از روشهای افزایش ظرفیت باربری و افزایش مقاومت خمشی سقف استفاده از لمینت FRP در سطح تحتانی سقف است. از آنجا که ظرفیت خمشی دال ناشی از اندرکنش نیروهای کششی و فشاری می‌باشد، کامپوزیت FRP را می توان به منظور افزایش نیروی کششی در وجهی که نیروی کششی به آن وارد می شود اجرا نمود. در بیشتر موارد، صفحه دال از مقاومت فشاری کافی برخوردار بوده و نیازی به تقویت ندارد ولی در صورت لزوم میتوان از کامپوزیت FRP به عنوان طرح مقاوم سازی در وجهی که نیروی فشاری به آن وارد می‌گردد استفاده نمود.

پیشنهاد برای مطالعه

مقاوم سازی سقف تیرچه بلوک چگونه انجام می شود؟

روش نصب الیاف FRP روی سقف وافل

برای مقاوم‌سازی سقف وافل ، مصالح FRP را می توان بصورت لمینت و یا صفحاتی بر روی سطوح تحت کشش یعنی قسمت تحتانی سقف اجرا نمود . دال‌های یک طرفه با تکیه گاه ساده را میتوان با چسباندن لمینت ها و یا صفحات FRP در سطوح تحتانی آنها و در راستای طولی مقاوم‌سازی نمود. در سقف های وافل دو طرفه مقاوم‌سازی با لمینت های FRP در هر دو جهت صورت گیرد. البته برای تکیه‌گاههای گیردار، نوارهای FRP را باید در قسمت فوقانی دال نیز اجرا نمود. در صورت وجود تکیه گاه گیردار در لبه های دال و ایجاد لنگر منفی در مقطع آن، از لمینتهای FRP در وجه فوقانی دال استفاده نمود.

پیش از آغاز مقاوم‌سازی باید مقدمات کار فراهم شود، این مقدمات دربرگیرنده: آماده‌سازی سطح بتنی آسیب دیده و الیاف FRP برای شروع کار است:

  1. آماده سازی سطح بتن : ابتدا باید سطح بتن عاری از ناهمواری ها و گرد و غبار شود و سطح بتن ضعیف از سطح جدا شود. پس از عاری سازی سطح بتن باید سطح بتن را با استفاده از چسب رزین برای چسباندن الیاف FRP آماده کرد.
  2. آماده سازی سطح FRP : سطحFRP باید عاری از هرگونه چربی و گرد و غبار باشد بنابراین سطح آنرا از آلودگی ها پاک میکنیم.
  3. چسباندنFRP بر روی سطح بتن: با استفاده از چسب مخصوص FRP با کیفیت میتوان بخوبی بین FRP و سطح بتن پیوستگی ایجاد کرد و سقف مقاوم شود.

این راهکارهای مقاوم‌سازی و انواع گوناگون الیاف FRP در همه موسسات و سایت‌های معتبر در زمینه مقاوم‌سازی ارائه می‌شود، از معتبرترین این موارد می‌توان به شرکت مقاوم‌سازی افزیر اشاره کرد که با ارائه راهکارهای نوین و انواع مصالح مقاوم‌سازی از پیشگامان مقاوم‌سازی در ایران می‌باشد.

سیستم مورد استفاده جهت ترمیم و مقاوم سازی سقف وافل آسیب دیده

سقف وافل

سیستم ™FibraOne

مقاوم سازی سازه با استفاده از کامپوزیت FRP

معرفی سیستم

سیستم ™FixCrete

ترمیم بتن آسیب دیده با استفاده از ملات ترمیمی پایه پلیمری و پایه اپوکسی

معرفی سیستم

ترمیم بتن کرمو شده سقف وافل  با استفاده از سیستم ™FixCrete

  1. ارزیابی آسیب وارده به بتن و ارائه طرح مناسب جهت ترمیم
  2. از بین بردن نواحی آسیب دیده بتن با استفاده از ابزاری چون چکش،فرچه سیمی و…
  3. پاکسازی کامل هرگونه آلودگی در نواحی و یا داخل شکاف‌ها و ترک‌ها با استفاده از کمپرس هوا
  4. ترکیب و آماده سازی ملات ترمیمی پایه پلیمری بتن (محصول PRM™400) مطابق با دیتاشیت محصول
  5. انجام عملیات دوخت، جهت ایجاد اتصال بهتر بین نواحی آسیب دیده بتن و ملات ترمیمی
  6. اعمال  ملات ترمیمی به نواحی آسیب دیده بتن با قالب بندی ویا بدون قالب بندی و با استفاده از ابزاری چون ماله،کاردک و…
  7. انجام تست جهت اطمینان از عملیات،پس از گیرش نهایی ملات ترمیمی

مقاوم سازی ظرفیت خمشی و برشی سقف وافل با استفاده از ™FibraOne

  1. مشخص نمودن محل نصب لمینت FRP (محصول ™UCL) بر روی سطوح سقف وافل
  2. جهت ترکیب ماده و اجرای عملیات نصب لمینت FRP (محصول ™UCL)  باید شرایط دمایی و رطوبتی مندرج در دیتاشیت ماده رعایت شود.
  3. رطوبت سطح بتن باید کاملا برطرف شود،چراکه درصورت وجود رطوبت عملیات چسبندگی و اتصال لمینت FRP (محصول ™UCL) به سطح بتن به درستی صورت نمی‌گیرد.
  4. لمینت FRP (محصول ™UCL) باید طبق اندازه های مندرج در نقشه طرح به وسیله قیچی برش زده شود .
  5. سطح لمینت FRP (محصول ™UCL) باید با دستمال و محلول مخصوص تمیز گردد .
  6. اعمال پرایمر اپوکسی (محصول WEP™ 240) بر روی محل نصب لمینت FRP
  7. اعمال یک لایه چسب اپوکسی لمینیت FRP (محصول ERA™420) برروی لمینت FRP
  8. سپس لمینت FRP (محصول ™UCL) را روی سطح بتنی نصب گردد.
  9. برای اطمینان و محافظت از نصب می‌توان از شمع استفاده کرد.
  10. اجرای پوشش حفاظتی و ضد حریق (محصول SMF™80) بر روی لایه نهایی لمینت کربن در صورت نیاز
  • اطلاعات فنی محصولات

  • اطلاعات ایمنی محصولات

  • آیین‌نامه‌ها و مراجع

  • گالری تصاویر

  • راهکارهای مرتبط

در صورت نیاز به اطلاعات ایمنی محصولات لطفا از طریق فرم تماس با ما درخواست خود را ثبت نمایید.

  • راهنمای طراحی و ضوابط اجرایی بهسازی ساختمان‌های بتنی با استفاده از مصالح تقویتی FRP (نشریه 345)دانلود
  • آینن نامه طراحی و مقاوم سازی اعضای بتنی توسط مصالح FRP روی سطوح خارجی – 2017دانلود
  • آینن نامه طراحی سازه‌های بتنی مسلح با FRP – کانادادانلود
  • ترمیم بتن مطابق آیین نامه EN 1504 (تشخیص ، طراحی ، اصول و اجرا)دانلود
  • راهنمای ترمیم بتن ACI 546R-04دانلود
  • الزامات برای ارزیابی ، ترمیم ، نوسازی سازه‌های بتنی موجود ACI-562-19دانلود

پکیج بروشور و کاتالوگ فنی

برای دریافت پکیج بروشور و کاتالوگ فنی راهکار ارائه شده کلیک نمایید.

سوالات متداول

سقف های وافل waffle چه برتری نسبت به سقف های سازه ای دیگر دارد؟

سقف‌های وافل بتنی، به دلیل ساختاری شبکه‌ای و فرم قرارگیری میلگردها و تیرچه‌ها از ظرفیت باربری بالا،خیز خمشی کم، وزن کم و دیگر مزایا برخوردار هستند.

منظور از سقف وافل چیست؟

وافل ها المان های سازه ای با سطحی مسطح هستند که به صورت شبکه ای در کنار هم قرار گرفته و با اتصالات خاصی به یکدیگر متصل می شوند. معمولا از این نوع سقف ها در مواردی استفاده می شودکه تنش فشاری چندان بالا نباشد. سقف وافل ها نوعی دال است که در زیر آن سوراخ ‌هایی وجود دارد که برای تعبیه دهانه های بزرگ و بدون ستون مناسب است.

برای ترمیم و مقاوم سازی سقف های وافل از چه نوع سامانه هایی استفاده می شود؟

از سامانه های FibraOne و FixCrete بترتیب برای مقاوم سازی و ترمیم سقف های وافل بتنی بهره گرفته می شود.

خرابی و آسیب در بتن چگونه خود را نشان می دهد؟

این آسیب ممکن است با ترکی ریز، ترک گسترده، پوسته شدگی،کرم خوردگی و حتی فروپاشی بتن نمایان شود.

برای مقاوم سازی به روش FibraOne از چه نوع الیافی استفاده می شود؟

از لمینیت های FRP برای مقاوم سازی استفاده می شود.