چسب کاشت میلگرد یا کاشت آرماتور چیست؟ اجرای کاشت میلگرد در بتن چگونه است؟ در مواردی برای تقویت و مقاوم‌سازی سازه های بتنی نیاز به اجرای کاشت میلگرد در بتن است. یکی از مهمترین تحولات در ساخت و ساز سازه های بتنی قابلیت اتصال بتن جدید به قدیم و اتصال اجزا و سازه های فولادی به سازه های بتنی موجود با استفاده از روش کاشت آرماتور و بولت می‌باشد. اتصال و چسب کاشت تعبیه شده بین دو المان، می‌بایست جوابگوی نیروهای وارده به دو المان را از هر لحاظ دارا باشد. در مجموع روش کاشت بولت و آرماتور یکی از کاربردی ترین و اقتصادی ترین روش‌های تقویت سازه می‌باشد که امکان اصلاح نواقص اجرائی و اعمال تغییرات نقشه‌های اجرائی و یا در طرح های مقاوم سازی ساختمان ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. داشتن دانش کافی طراحی و اجرای کاشت میلگرد و آرماتور در بتن از اهمیت بالائی برخوردار است. در این میان انتخاب نوع چسب کاشت میلگرد نیز جهت ایجاد اتصال هرچه بهتر بین بتن و آرماتور از اهمیت بسزائی برخوردار است. در بیشتر موارد همچنین اجرای سیستم کاشت باید به صورتی انجام پذیرد که مقاومت کششی بیشتر از مقاومت کششی میلگرد داشته باشد.

کاشت آرماتور در فونداسیون - مقاوم سازی ساختمان
کاشت آرماتور

کاشت آرماتور و کاشت بولت به سه روش زیر انجام می‌شود:

1- کاشت آرماتور و بولت با استفاده از مواد پایه سیمانی

2- کاشت بولت و آرماتور با استفاده از  چسب کاشت میلگرد و بولت اپوکسی (چسب کاشت اپوکسی)

3- کاشت آرماتور و بولت با استفاده از مهار مکانیکی

روش اجرای کاشت میلگرد با استفاده از مواد پایه سیمانی

در پروژه‌های ساختمانی به دلیل فراموشی در تعبیه ریشه‌های ستون یا دیوار برشی، اجرای ستون در محل‌هایی غیر از محل استقرار ستون در نقشه، رفع خطا در محل میلگردهای انتظار و بالاخره عملیات بهسازی و بازسازی ساختمان از روش کاشت پایه سیمانی استفاده می‌شود (در جاهایی که مقاومت کششی زیادی در میلگردهای کاشت شده نیاز نیست). در روش کاشت آرماتور و بولت در بتن سوراخی به قطر 5 میلیمتر بزرگتر از قطر میلگرد و به طول مهاری آن و یا بیشتر با استفاده از دستگاه مغزه‌گیر، در بتن ایجاد می‌شود و داخل آن با حجم دو سوم حفره، ملات روان پر می‌گردد. ملات روان دارای مواد منبسط شونده و  روانساز می‌باشد. پس از پر نمودن سوراخ، آرماتور و یا بولت به کمک جک هیدرولیک با فشار به داخل سوراخ رانده شود. مواد داخل حفره در مدت زمان لازم عمل‌آوری می‌گردد تا ملات به مقاومت مورد نیاز برسد. بدیهی است اگر آرماتور یا بولت کاشت شده آجدار بوده و محیط سوراخ مضرس شده باشد مقاومت کششی آن رضایت بخش‌تر خواهد بود.

روش های اجرای کاشت میلگرد و کاشت بولت با استفاده از مواد اپوکسی

روش اجرای کاشت میلگرد و بولت با استفاده از مواد پایه اپوکسی همانند روش کار کاشت با مواد پایه سیمانی است که در آن به جای سیمان از رزین اپوکسی یا چسب کاشت آرماتور و بولت استفاده می‌شود. با توجه به چسبندگی فوق‌العاده زیاد چسب‌های کاشت اپوکسی بتن، بدیهی است که قطر سوراخ و طول مهاری کوچکتر خواهد شد، در نتیجه عملیات سوراخ‌کاری سهل تر می‌گردد. اما قیمت مواد کاشت اپوکسی گرانتر از مواد پایه سیمانی است. چسب‌های کاشت آرماتور اپوکسی قدرت گیرش فوق‌العاده زیادی به سطح بتن و فولاد دارند. بنابراین آنها را نمی‌توان به صورت ترکیب کامل بسته‌بندی و حمل نمود، زیرا به سرعت می‌گیرند و فاسد می‌شوند.

بهسازی با کاشت میلگرد- مقاوم سازی ساختمان
اجرای عملیات کاشت میلگرد

 

مراحل روش اجرای کاشت میلگرد و بولت عموماً به شرح زیر است:

  • محاسبه ابعاد سوراخ برای استقرار آرماتور و یا میلگرد
  • تعیین محل کاشت میلگرد و ایجاد سوراخ مورد نیاز با ابزار مناسب،
  • تمیز نمودن گرد و غبار ناشی از حفاری با استفاده از دستگاه مکنده یا برس موئی،
  • زدودن هرگونه چربی و مواد روغنی، دانه‌های سست و یا سطوح فاقد استحکام و رطوبت از سطوح داخلی سوراخ،
  • ترکیب نمودن اجزا چسب کاشت میلگرد درون نازل،
  • تزریق چسب کاشت آرماتور تا میزان دو سوم حجم حفره،
  • نصب رول بولت به صورت چرخشی داخل سوراخ کاشت بولت،
  • تمیز نمودن مواد اضافی بیرون ریخته از دهانه سوراخ با کاردک و یا ابزار دیگر،
  • زمان عمل‌آوری بر اساس درجه حرارت محیط  می‌باشد که پس از گذشت این زمان، بارگذاری قابل اعمال است.

عمق کاشت آرماتور بسته به انواع چسب کاشت میلگرد متفاوت می‌باشد. به عنوان نمونه شرکت تولید چسب کاشت هیلتی، عمق کاشت مورد نیاز برای اجرای کاشت میلگرد را مطابق جدول زیر در نظر می‌گیرد:

مقاومت کششی (Ton) عمق کاشت (mm) سایز بولت (mm)
6-5 110 14
8 130 16
10.5 150 18
15 170 20
17 190 22
20 210 24
25 250 28
27 280 32

انواع روش های اجرای کاشت میلگرد در بتن و قوانین کاشت میلگرد

سیستم های متفاوتی در بازار وجود دارد که بر اساس نوع رزین چسبی که ترکیب آن ها بکار گرفته شده و طریقه کاشت بولت و کاربرد، دسته‌بندی می‌گردند. چسب کاشت میلگرد و بولت یا چسب کاشت شیمیایی آرماتور به صورت دو یا سه جزئی تولید می‌گردند. در بعضی حالات این مواد بصورت جدا داخل کپسول تعبیه می‌شوند و در بعضی موارد به صورت چسب کاشت میلگرد کارتریجی یا به صورت فله ای می‌باشند که در این حالت خمیر کاشت میلگرد و بولت در بسته بندی‌های متنوع عرضه می‌گردند. در تمام این سیستم ها توسط دریل کاشت میلگرد، یک سوراخ ایجاد شده و سپس تمیز می‌گردد. روند تمیز کردن بسته به نوع محصول متفاوت است. در بسیاری از موارد سوراخ می‌بایست با استفاده از فرچه یا پمپ تمیز گردد.

کاشت آرماتور در بتن- مقاوم سازی ساختمان
نحوه سوراخ کردن و تمیز کردن در روش کاشت میلگرد

در سیستم های تزریق رزین و چسب کاشت میلگرد، با استفاده از یک ابزار تزریق، سوراخ ایجاد شده با رزین و یا چسب پر می‌شود. دو جزء سازنده چسب کاشت در حین تزریق به صورت خودکار ترکیب می‌شوند. این اجزاء شامل مواد آلی اپوکسی، پلی استر و وینیل استر، سیمانی و ترکیبات آلی- غیرآلی است. میلگردها بعد از پرکردن سوراخ ها با یک حرکت پیچشی به داخل سوراخ وارد می‌گردد.

تزریق رزین برای کاشت آرماتور- مقاوم سازی ساختمان
نمونه ای از تزریق رزین در روش کاشت میلگرد

علاوه بر این از سیستم های کپسول شیشه ای کاشت میلگرد نیز استفاده می‌شود. این کپسول ها حاوی موادی هستند که ترکیبات رزینی آن در بخش محصولات و چسب کاشت میلگرد توضیح داده شد. این کپسول ها در داخل سوراخ قرار داده می‌شوند و سپس میلگرد یا بولت با استفاده از چکش به داخل سوراخ وارد می‌شود، که باعث می‌شود کپسول شکسته و در نتیجه کپسول ها از بین رفته، رزین و ماده سفت کننده ترکیب می‌شوند.

مراحل اجرای کاشت میلگرد یا کاشت شیمیایی آرماتور

  • انتقال بار در سیستم روش کاشت میلگرد
  • میلگردهای مهاری در روش کاشت میلگرد براساس کاربرد به دو نوع تقسیم می‌شوند:
  • میلگردهای مهاری در بتن بدون اتصال تقویت شده: این میلگردها بار را همانند بولت های مهاری به بتن منتقل می‌کنند.
  • میلگردهای مهاری در بتن با اتصال تقویت شده: این میلگردها همانند وصله های تقویتی عمل می‌کنند.

کاشت آرماتور به کمک مهار مکانیکی

در این روش همانند روش‌های قبلی ابتدا سوراخی به قطر حدود دو میلیمتر بزرگتر از قطر آرماتور در بتن ایجاد می‌گردد، سپس آرماتور را با مهار مکانیکی داخل سوراخ قرار می‌دهند. این آرماتور درانتهای خود دارای پره‌های مخصوصی است که با چرخاندی پیچ بالای آرماتور باز می‌شوند و به جدار سوراخ می‌چسبند. آرماتور آنقدر سفت می‌گردد تا پره‌ها تا جایی که ممکن است به دیوار بچسبند. در این روش نیز طول مهار بسیار کوتاه است. شاید این روش کاشت آرماتور و پیچ برای بارهای دینامیکی مناسب نباشند، چون پره‌ها می‌توانند بتن محیطی خود را خرد نمایند ولی به هر حال در کارهای استاتیکی جزء روش های کاشت بولت و آرماتور بسیار عالی هستند. هر نوع آرماتور مکانیکی بر حسب قطر و مقاومت میلگرد دارای نیروی برشی و کششی مجاز می‌باشد که توسط کارخانه سازنده ارائه می‌گردد.

انتخاب سیستم کاشت میلگرد مناسب برای کاربردهای زیرسازی

چسب کاشت میلگرد و آرماتور چیست؟ و بهترین چسب کاشت میلگرد برای کاربرد‌های زیر سازی چه ویژگی‌هایی دارد؟ سیستم کاشت میلگرد را می‌توان نوعی بست و عامل اتصال دهنده دانست که پس از ساخت المان‌ها اعمال می‌شود. از این سیستم برای برای اتصال فلزات به بتن، مصالح با پایه بنایی و یا اتصال بتن جدید به بتن موجود استفاده می‌شود. سیستم‌های کاشت میلگرد اغلب در شرایطی استفاده می‌شوند که مهار‌ها از بین رفته، ناهمگن و یا آسیب‌دیده باشند. این سیستم به‌منظور مقاوم‌سازی این سازه‌ها و افزایش ظرفیت باربری به کار برده می‌شود.

دیگر موارد مصرف چسب کاشت میلگرد و بولت در اتصال المان‌ها پس از ساخت آن‌ها است. ممکن است از چسب کاشت میلگرد و آرماتور برای استفاده در جایی که فرآیند کاری، دشوار است و یا در جایی که گسترش عناصر درجا بر روی سطوح بتنی، خطرات امنیتی ایجاد کنند، استفاده شود. در مقایسه با مهار‌های مکانیکی پس ازکاشت، سیستم‌های مهار چسبی معمولاً عملکرد و انعطاف‌پذیری بیشتری در فاصله لبه‌ها و میلگرد‌ها فراهم می‌کنند. همچنین چسب کاشت میلگرد و آرماتور تطبیق‌پذیری بیشتری در صورت سازگاری با المان‌های مهاری، ارائه می‌دهد. لازم به ذکر است که چسب کاشت میلگرد، بار واردشده بر روی المان مهاری را با مقاومت چسبندگی به مصالح پایه منتقل می‌کنند.

کاشت میلگرد- مقاوم سازی افزیر
چسب کاشت میلگرد و آرماتور

اشکال چسب کاشت میلگرد چیست؟

چسب کاشت میلگرد و آرماتور ممکن است به‌صورت تزریقی یا کپسولی باشد. عناصر مهاری آن شامل میله رزوه شده، میلگرد و الحاقات اختصاصی یا تخصصی است.از مزایای تقویت سازه با کاشت میلگرد می توان به مقاومت بیشتر، کاربرد آسان و ایجاد اتصال موقت اشاره کرد. لوازم جانبی این سیستم شامل ابزارهای جانبی برای سوراخ کردن مناسب، آماده‌سازی سوراخ، مخلوط کردن چسب به نسبت مناسب و تزریق چسب به‌طور کامل و بدون حفره‌های هوا است.

اگرچه اتصالات چسب کاشت میلگرد اغلب با پروژه‌های ساختمانی مرتبط هستند اما می‌توان آن‌ها را در محل‌های کار و در هر رشته زیرساختی یافت. لازم به ذکر است که هر دو اتصال فلز به بتن و بتن به بتن در سراسر پروژه‌های مهندسی عمران وجود دارند.

هم برای اتصالات سازه‌ای و هم برای اتصالات غیر سازه‌ای مهم است که تأیید کنیم که آیا سیستم کاشت میلگرد انتخاب‌شده می‌تواند در شرایط سخت یا نامطلوب محل کار با ضریب اطمینان کافی، عمل کند یا نه؟

کاربرد چسب کاشت میلگرد و آرماتور در کارهای عمرانی

کاربردهای متداول کاشت میلگرد بر اساس نوع زیرسازی

آب یا فاضلاب

مسیر حمل‌ونقل یا باندهای فرودگاه پل‌ها

نصب تجهیزات

متصل کردن رویه‌های جاده

ارتقا و گسترش پل‌ها

اجرای لوله‌های مکانیکی

نصب موانع و جداکننده‌های ایمنی

نوسازی

نصب تجهیزات الکتریکی

تعمیر اساسی مسیر

تعمیرات سازه‌‌ای

اتصال فلزات گوناگون نصب تابلوها و تجهیزات روشنایی

نصب نرده محافظ، بولارد، اتصال تجهیزات نورپردازی

کاربرد چسب کاشت میلگرد و آرماتور در ساخت پل

چسب کاشت میلگرد اغلب برای اتصال بتن به بتن (اتصال بتن جدید به قدیم) در پل‌ها به‌ منظور مقاوم سازی پل‌ها و یا تعمیر المان های پل بکار برده می‌شود. همچنین نصب موانعی مانند نرده‌ها و بولاردها و نصب تیرهای چراغ‌برق، نیازمند چسب کاشت قوی، برای ایجاد اتصال بین فلز و بتن است. علت بکارگیری چسب میلگرد در این المان‌ها، مهار ضربه های وارده به آن‌ها و مقاوم سازی آن‌ها در برابر بادهای شدید است.

کاربرد چسب کاشت میلگرد و آرماتور در پروژه‌های جاده‌ای

در پروژه‌های جاده‌ای برای وسایل نقلیه موتوری یا مسیر فرودگاه، بکارگیری از چسب کاشت برای اتصال بتن قدیم به جدید، مشابه پل‌ها است. با این حال در برخی شرایط ممکن است اتصالاتی بعد از ساخت، موردنیاز باشد یا در ساخت‌ سازه‌های جدید به چسب کاشت میلگرد و آرماتور نیاز باشد تا مراحل پروژه ساختمان بدون نقص تکمیل شود. کاربرد دیگر چسب کاشت میلگرد و آرماتور در اتصال فلز به بتن، شامل تابلو‌ها‌ی ترافیکی  ضمایم متفرقه آن مانند تجهیزات موردنیاز برای موانع و جداکننده های ایمنی در کنار جاده‌ها است.

کاربرد چسب کاشت میلگرد و آرماتور در پروژه‌های آب و فاضلاب

در پروژه‌های آب و فاضلاب از چسب کاشت میلگرد برای اتصال بتن به فلز استفاده می‌شود. بیشترین تنوع اتصالات فلز به بتن را می‌توان به کمک چسب کاشت میلگرد و آرماتور مشاهده نمود زیرا از تجهیزات بزرگ و سنگین برای انتقال سیالات و برق در سراسر پروژه استفاده می‌شود. اتصالات بتن به بتن پس از ساخت ممکن است در طول ساخت‌وساز به دلیل بارهای زیادی که بین اعضای بتنی یا مراحل پروژه ساختمان منتقل می‌شود، موردنیاز باشد. بسیاری از اتصالات پس از ساخت در پروژه‌های آب یا فاضلاب و در پروژه‌های تونل سازی نیز وجود دارند.

چسب کاشت میلگرد و بولت- مقاوم سازی افزیر
کاربرد چسب کاشت میلگرد

چگونه اتصال مناسب سیستم کاشت میلگرد و آرماتور را انتخاب و طراحی کنیم؟

مقررات طراحی تعریف‌شده برای اجرای کاشت میلگرد و آرماتور شامل مؤسسه بتن آمریکا (ACI) 318-14 در فصل 17 و معیارهای آزمایش‌های مربوطه در ACI 355.4 است. در این بین طیف وسیعی از شرایط میدانی و بارگذاری وجود دارد که باید در طراحی و انتخاب سیستم چسب کاشت میلگرد و آرماتور در نظر گرفته شود. هنگامی‌ که یک پروژه را ماه‌ها یا حتی سال‌ها قبل از ساخت طراحی می‌کنیم، تصور هندسی و میزان مقاومت اتصالات، قابل‌درک می‌شود. این موارد قابل‌توجه شامل جهت نصب بست، محدودیت‌های هندسی مانند فاصله لبه یا ضخامت مصالح پایه است. همچنین نیازهای کاربردی مانند تنش پایداری یا بارگذاری دینامیکی نیز می‌تواند موردنیاز طراحی باشد.

علیرغم اهدافی که در مرحله طراحی اولیه وجود دارد، شرایط میدانی می‌تواند تأثیر قابل‌توجهی بر عملکرد مهار‌های نصب‌شده نهایی داشته باشد. شرایطی مانند روش حفاری، روش تمیز کردن سوراخ، وجود یا عدم وجود آب که همگی بر عملکرد اجرای کاشت میلگرد و  اتصال چسب کاشت و آرماتور تأثیر می‌گذارد. این شرایط به‌طور کلی در تجزیه‌وتحلیل و انتخاب سیستم کاشت میلگرد گنجانده شده است. نظارت بر عملکرد نصب کننده مهار‌ها بسیار مهم است تا اطمینان حاصل شود که داده‌های فنی طراحی مطابق با شرایط واقعی میدان و روش نصب پیمانکار رعایت و اجرا می‌شوند.

یکی از ویژگی‌های پروژه‌های زیرسازی که آن‌ها را از ساخت‌وسازهای عمومی ساختمان متمایز می‌سازد، این است که اکثریت قریب به ‌اتفاق اتصالات بیرونی هستند. مهندسان عمران که روش اجرای کاشت میلگرد و آرماتور و بولت را انتخاب می‌کنند باید به محیطی که این مهار ها در معرض آن قرار می‌گیرند توجه کنند ازجمله رطوبت ناشی از بارش یا تحکیم، نوسانات دما ناشی از فرآیندهای مکانیکی مجاور یا گازهای خورنده از چیزهایی مانند اگزوز ترافیک باید توجه ویژه‌ای داشته باشند.این شرایط محیطی به‌صورت جداگانه یا ترکیبی باعث خوردگی اجزای مهار و یا اتصالات فلزی آن می‌شود. در مورد طول عمر مورد انتظار اتصال و اثرات منفی محیط‌های خورنده فکر کنید. در صورت نیاز به افزایش مقاومت در برابر خوردگی اجزاء در سیستم کاشت میلگرد، مقابله با آن را در مراحل اجرایی خود لحاظ کنید. فولاد ضدزنگ، روکش روی ضخیم‌تر برای فولاد کربنی و یا پوشش فلزی ممکن است برای حفظ یکپارچگی اتصال موردنیاز باشد.

چه عواملی در مقاومت سیستم کاشت میلگرد اهمیت دارد؟

بند17.8.2.1 آیین نامۀ ACI 318  تصدیق می‌کند که مقاومت چسبندگی چسب کاشت میلگرد به عوامل مختلفی بستگی دارد و مهندسان سازه را ملزم می‌سازد که این پارامترها را در طراحی و مشخصات خود در نظر گرفته و لحاظ کنند. عوامل زیادی وجود دارد اما سه عامل مهم که اغلب نادیده گرفته می‌شوند عبارت است از:

  • محدوده دمایی بتن در زمان اجرای سیستم کاشت
  • میزان رطوبت بتن در زمان اجرای سیستم کاشت
  • حفر و آماده‌سازی سوراخ

عوامل ذکر شده، چگونه بر عملکرد چسب کاشت میلگرد تأثیر می‌گذارند؟

از طریق آزمایش مرجع و قابلیت اطمینان در AC308، فاکتورهای فی به محصولات چسب کاشت میلگرد و آرماتور، بر اساس قطر میلگرد، بازرسی ویژه مداوم یا دوره‌ای، روش‌های سوراخ‌کاری و شرایط رطوبتی بتن اختصاص داده می‌شوند. فاکتورهای فی بالاتر با چسب‌هایی مرتبط هستند که عملکرد قابل‌اعتمادتری دارند و حساسیت کمتری به شرایط مختلف نشان می‌دهند.

سازه‌های بتنی 150 سال است که مورداستفاده قرارگرفته‌اند. کار تعمیر و تقویت سازه بتنی شامل سه جنبه نگهداری روزانه، آرماتوربندی و بازسازی است. به دلیل تغییر عملکرد ساختمان، افزایش طول عمر و یا طراحی و ساخت، لازم است آرماتور سازه ای جدید در مواقعی که ساختمان‌های موجود نیاز به بازسازی، گسترش و مقاوم‌سازی دارند، دارای مهار قابل‌اعتمادی باشند. با توجه به محدودیت‌های فنّاوری طراحی و ساخت، به‌منظور برآورده ساختن الزامات ایمنی، کاربرد و دوام سازه‌های جدید و قدیمی، در مواقعی که فنّاوری مقاوم‌سازی سنتی مناسب نیست، روش‌های جدید مقاوم‌سازی سازه و فناوری مقاوم‌سازی می‌تواند این مشکلات را حل کند.

فناوری اجرای خمیر کاشت میلگرد و آرماتور یک فناوری ویژه است که برای پاسخگویی به نیازهای میلگرد فولادی و بولت توسعه یافته است. در فنّاوری کاشت آرماتور ابتدا با توجه به محل طراحی آرماتور از دستگاه حفاری مخصوص استفاده می‌شود. قطر و عمق سوراخ را تعیین‌شده و پس از حفاری، چسب مخصوص با استحکام بالا در سوراخ ریخته می‌شود. سپس آرماتور واردشده تا آرماتور بتواند با اطمینان در سازه بتنی قرار بگیرد.

 در نظر داشته باشید در انتخاب روش مقاوم سازی،مدت زمان و هزینۀ  آن عوامل مهمی محسوب می گردند و بهینه بودن روش مقاوم سازی شرط اصلی بکارگیری آن است. ازین رو روش‌هایی توصیه می گردد که به تخریب یا ساخت مجدد سازه نیازی نباشد همانطور که گفته شد یکی از این روش‌ها استفاده از کاشت بولت و میلگرد است. شرکت افزیر با فروش چسب کاشت میلگرد و مشاوره در زمینۀ مقاوم سازی در خدمت شماست. برای اطلاع از قیمت انواع چسب کاشت میلگرد و قیمت کاشت میلگرد در بتن می‌توانید با کارشناسان ما در افزیر تماس حاصل نمایید.

سه پارامتر مهم طراحی برای چسب کاشت میلگرد و آرماتور

معیارهای پارامترهای زیر را می‌توان در آیین نامۀ ACI 355.4 دید. نتایج آزمایش مربوطه را نیز می‌توان در ICC-ESR و پارامترهای نصب را در دستورالعمل نصب چاپی سازنده (MPII) یافت.

وضعیت رطوبتی بتن

هنگامی‌که چسب‌ها در سوراخ‌های بتن تزریق می‌شوند و عمل می‌کنند، با مواد پایه پیوند ایجاد می‌کنند تا بار را از مهارها به ماده پایه منتقل کنند. وجود آب می‌تواند بر چسبندگی به مواد پایه تأثیر بگذارد. بر اساس AC308، مهارها را می‌توان برای شرایط رطوبتی مختلف ازجمله بتن خشک، بتن اشباع از آب، بتن پر از آب و بتن غوطه‌ور آزمایش کرد. ICC-ESR می‌گوید هر محصول شامل فاکتورهای فی است که از آزمایش در این شرایط به دست می‌آید.

آنچه مهم است درک دو حالت رایج رطوبت و تفاوت بین آن‌ها است. بتن خشک در AC308 به بتن‌هایی گفته می‌شود که طی 14 روز در معرض آب قرار نگرفته باشد. اگر بتن را نمی‌توان تحت AC308 به‌عنوان خشک طبقه‌بندی کرد، فرض شرایط اشباع از آب و استفاده از ضریب فی مربوطه واقع‌بینانه است.

محدوده دما به‌عنوان معیار دوم در طراحی کاشت میلگرد و آرماتور

چسب کاشت به دلیل واکنش بین سخت‌کننده و رزین سخت می‌شوند. این واکنش بسته به دمای ماده پایه می‌تواند تسریع یا تأخیر داشته باشد. محدوده دما به چهار روش روی چسب کاشت تأثیر می‌گذارد:

  • چسب‌ها در زمان کاشت میلگرد در بتن در محدودۀ دمای بتن آزمایش می‌شوند. همچنین باید بررسی کنید که دمای بتن در زمانی که مهار در آن نصب می‌شود در این محدودۀ دمایی باشد. دمای بتن در زمان نصب ‌‌مهار می‌تواند تحت تأثیر جغرافیا، آب‌وهوا و فصل باشد.
  • زمان لازم برای سخت شدن چسب (زمان عمل آوری) در دماهای سردتر بتن طولانی‌تر و در دماهای بالاتر بتن کوتاه‌تر خواهد بود.
  • زمان مجاز برای اجرای ‌‌انواع چسب های کاشت بولت (زمان کارایی) نیز با توجه به دمای بتن متغییر است. برای این منظور به دستورالعمل‌های نصب چاپی سازنده (MPII) رجوع کنید.
  • برخی از محصولات نیاز به اجرا در دماهای خاصی دارند. برای مثال ICC-ESR بیان می‌کند که چسب کاشت میلگرد کارتریجی باید تا دمای ۷۰ درجه فارنهایت، در مواد پایه کمتر از ۷۰ درجه فارنهایت، آماده شود. این موضوع به‌منظور دستیابی به عملکردی مطابق با داده‌های آزمایش‌شده، صورت می گیرد.

هنگام انتخاب سیستم چسب کاشت میلگرد و آرماتور باید تمام روش‌هایی که دما روی چسب تأثیر می‌گذارد، در نظر گرفته شود. شاید مهم‌ترین آن زمان کار مجاز برای نصب عنصر ‌‌مهاری در چسب در تابستان‌های گرم باشد. چسب‌های دیرگیر، به نصاب فرصت کافی برای تکمیل تمام مراحل اجرایی لازم را برای یک اتصال مطمئن می‌دهد.

حفاری و تمیز کردن سوراخ به‌عنوان معیار سوم در طراحی چسب کاشت میلگرد و آرماتور

هنگامی‌ که یک سوراخ در بتن حفر می‌شود، سطح سوراخ ممکن است بسته به روش حفاری ناهموار یا صاف باشد. علاوه بر این، ممکن است سوراخ با گردوغبار بتن و زباله‌های حاصل از فرآیند حفاری پر شود. مراحل تمیز کردن سوراخ معمولاً شامل دمیدن سوراخ با هوای فشرده، برس زدن سوراخ با یک برس سیمی فولادی و دمیدن دوباره در سوراخ است. این روش تمیز کردن بسته به محصول چسب می‌تواند متفاوت باشد. برای این منظور به دستورالعمل‌های اجرایی چاپی سازنده (MPII) که در آن روش‌های تمیز کردن مخصوص محصول چسب وجود دارد، رجوع کنید. آموزش نحوۀ اجرا چسب کاشت در MPII به‌طور کامل توضیح داده شده است.

سیستم چسب کاشت، مقاومت چسبندگی مناسبی برای پروژه‌های زیرسازی عمرانی ارائه می‌دهد. در سراسر رشته‌های عمرانی، نقاط اتصال برای عملکرد ارتجاعی در طول عمر پروژه حیاتی هستند. سیستم‌های چسب کاشت انعطاف‌پذیری را هم در مرحله طراحی و هم در زمانی که نیاز به تعمیر در سایت است، ارائه می‌دهند. آشنایی با استانداردهای طراحی و با روش‌شناسی آزمایش و داده‌های فنی حاصله که در تأییدیه‌های شخص ثالث ارائه شده‌ است، کلید انتخاب و طراحی اتصالات قابل‌اعتمادی است که در هنگام اجرا و استفاده در شرایط سخت محل کار، مقاومت لازم را دارند.

تست کنترل کیفیت عملیات کاشت آرماتور

آزمون pull-off یا بیرون کشیدگی که برای تست کیفیت کاشت آرماتور به کار می‌رود یک تست بتن کارگاهی غیر مخرب می‌باشد. این تست به منظور بررسی میزان نیروی کششی لازم برای کشیدن دیسک چسبیده به سطح بتن با رزین می باشد که مقاومت آن از مقاومت کششی بتن بیشتر است. عملکرد آرماتور در هنگام کشش بیانگر صحت اجرا می‌باشد. اگر آرماتور جاری یا بریده شود نشان می‌دهد که کاشت آماتور به بهترین وجه ممکن انجام شده و مشخصات فنی و اجرا را تایید می‌کند. در صورت قلوه کن شدن بتن اطراف میلگرد و بیرون آمادن آرماتور از سوراخ کاشت به ترتیب نشان از ضعف بتن و عمق نامناسب کاشت و عدم رعایت نکات اجرایی کاشت مانند تمیزکاری نامناسب سوراخ، وجود رطوبت، کیفیت نامطلوب چسب و … می‌باشد.

تفاوت کاشت میلگرد و آرماتور به دو روش ‌‌انکر مکانیکی و شیمیایی

سیستم‌های مهار در بازار بسیار اند که انتخاب سیستم مناسب را، سخت می سازد. این موضوع بخصوص در مورد کارهای مرتبط با ایمنی بسیار پررنگ است. یکی از انتخاب‌های مصرف‌کنندگان، انتخاب بین سیستم ‌‌انکر مکانیکی و شیمیایی است. تفاوت بین این دو ‌‌انکر چیست و کدام سیستم برای پروژه شما مناسب است؟ موارد ذکرشده توسط سازنده چسب می‌تواند به شما کمک کند.

  1.  مقاومت به دمای بالا و پایین و جوش‌پذیری
    انکرهای شیمیایی از چسب شیمیایی استفاده می‌کنند که دمای ذوب پایینی دارند و جوش پذیر نمی‌باشند؛ ‌‌انکرهای مکانیکی از مواد آهنی استفاده کرده و مقاومت دمایی بالایی دارند. در نتیجه این اتصالات جوش پذیر می‌باشند و منعطف‌تر هستند. اتصالات مکانیکی که از مواد فلزی ساخته شده‌اند در برابر دماهای پایین هم مقاوم‌تر از چسب‌های شیمیایی هستند.
  2. مقاومت سخت شدگی
    مواد فلزی استفاده‌شده در ‌‌انکرهای مکانیکی عملکرد نسبتاً باثباتی دارند که باعث می‌شود نیروی بست را برای مدت طولانی حفظ کنند. ثبات عملکرد ‌‌انکرهای شیمیایی بسیار به ثبات عملکرد چسب‌های شیمیایی وابسته است؛ بنابراین، انتخاب چسب شیمیایی مناسب، بسیار مناسب است.
  3.  عملکرد لرزه‌ای
    متریال استفاده‌شده در رزوه انکربولت‌ها ضعیف بوده و مقاومت کششی و برشی پایینی دارد؛ بنابراین مقاومت لرزه‌ای آن‌ها پایین (عملاً زیر گرید 7) است و متریال رزوه انکربولت‌های مکانیکی مقاومت کششی بالایی دارند و عملکرد لرزه‌ای آن‌ها خوب است (که ممکن است به گرید 8 برسد).
  4. چرخه ساخت‌وساز‌‌
    انکرهای شیمیایی به وسیله چسب‌های شیمیایی بسته می‌شوند که زمان کیورینگ مشخصی دارند. این زمان به‌خصوص در دماهای پایین در زمستان کمی طولانی‌تر است که در نتیجه زمان ساخت را طولانی‌تر می‌کنند. ‌‌انکرهای مکانیکی آماده استفاده هستند و نیاز به انتظار ندارند. زمان موردنیاز ساخت‌ آن‌ها وابسته به دمای محیط نیست و کوتاه‌تر است.

سوالات متداول

کاشت میلگرد در بتن به چه منظوری انجام می شود؟

کاشت میلگرد در بتن برای مقاوم‌سازی و تقویت ساختمان و سازه‌های بتنی بسیار لازم و ضروری است. با استفاده از روش‌های مختلف کاشت میلگرد، می‌توان اجزا و سازه‌های فولادی را به سازه‌های بتنی متصل کرد. اتصال برقرار شده بین این دو المان باید بتواند نیروهای وارد شونده به هر دوی آن‌ها را تحمل کند.

روش های کاشت آرماتور و کاشت بولت به چند روش انجام می شود؟

کاشت آرماتور و بولت با استفاده از مواد پایه سیمانی- کاشت بولت و آرماتور با استفاده از چسب کاشت میلگرد و بولت اپوکسی (چسب کاشت شیمیایی)- کاشت آرماتور و بولت با استفاده از مهار مکانیکی

عمق کاشت میلگرد چقدر است؟

میزان سوراخکاری جهت کاشت میلگرد عمدتا توسط آیین نامه های مربوطه و استاندارهای ارائه شده توسط تولیدکنندگان انکرهای شیمیایی تعیین می گردد که این میزان، تعیین کننده کیفیت و عملکرد مناسب میلگرد کاشته شده می باشد.

کاربردهای کاشت میلگرد در بتن چیست؟

الحاق اجزا ی سازه‌ای جدید به سازه موجود (تیر-ستون-دیوار برشی و سقف)- تقویت فونداسیون،تیر و ستون در ساختمان‌های بتنی- اجرای ژاکت بتنی به منظور مقاوم سازی ساختمان- نصب صفحه اتصال به‌منظور اجرای تیر و یا ستون جدید- نصب صفحات فلزی به منظور اجرای نما در ساختمان های بتنی- همچنین کاربردهای غیرسازه ای در نحوه کاشت میلگرد در بتن و نصب تجهیزات و آویزهای تاسیساتی به المان های بتنی موجود.

محصولات مرتبط

راهکارهای مرتبط

4.3/5 - (28 امتیاز)