عمده خرابی موجود در ستون های فلزی شامل کمانش موضعی و کلی و گسیختگی در محل درزها و وصلهها میباشد. این آسیب های نیاز به روش های مقاوم سازی ستون فولادی را نشان می دهد. در شکل نمونههایی از خرابی ستونهای فولادی نشان داده شده است.

پیشنهاد برای مطالعه
دلایل اصلی خرابی ستونهای فولادی چیست؟
1- سطح مقطع کم ستون
2- لاغری بیشتر از حدود مجاز
3- عدم فشردگی مقطع
4- ضعف درجوش ها
5- عدم رعایت اصل تیر ضعیف و ستون قوی
6- زنگ زدگی و خوردگی ستون
7- ایجاد ناحیه متأثر از حرارت بر اثر جوشکاری زیاد
8- خستگی
9- آتش سوزی
در ادامه به روشهای تقویت ستون فولادی اشاره شده است.
پیشنهاد برای مطالعه
روش های مقاوم سازی ستون فولادی کدام است؟
اضافه نمودن ورق پوششی به بال ستون برای مقاوم سازی ستون فلزی
در ترمیم و مقاوم سازی ساختمان فولادی از جمله راه های مقاوم سازی ستون فولادی، اضافه نمودن ورق پوششی به بال ستون میباشد. این روش در شکل نشان داده شده است. در این روش با افزایش ضخامت بال از کمانش موضعی بال ستون نیز جلوگیری میگردد.

پیشنهاد برای مطالعه
اضافه کردن ورق موازی با جان ستون و تبدیل مقطع به شکل جعبه ای
اضافه نمودن ورق موازی با جان ستون و تبدیل آن به مقطع جعبه ای منجر به مقاوم سازی ستون فولادی میشود. این روش در شکل نشان داده شده است. اضافه نمودن ورق موازی با جان ستون، افزایش ممان اینرسی درامتداد موازی با جان را در پی دارد.

استفاده از ژاکت بتنی ستون فلزی
در این روش از مقاوم سازی ساختمان برای مقاوم سازی مقاطع فولادی باز مانند مقاطع I و H بکار میرود. با محصور نمودن ستون فولادی، سختی آن افزایش یافته که این امر موجب بالا رفتن سختی برشی نیز میگردد. برای بالا بردن سختی خمشی ستون، باید روکش بتنی ستون فولادی در طبقات مختلف پیوسته باشد.

ترمیم ستون فلزی خورده شده با استفاده از ژاکت بتنی به عنوان راه حلی موثر توصیه میگردد. تقویت ستون فولادی با این روش در برابر آتشسوزی نیز مقاومت خوبی خواهند داشت.
ستون فولادی پرشده با بتن جهت تقویت ستون فولادی
این روش برای مقاطع فولادی بسته بکار میرود. نمونهای از ستون فلزی پر شده با بتن در شـکل نشان داده شده است.

سوالات متداول
دلایل اصلی خرابی ستونهای فولادی چیست؟
سطح مقطع کم ستون- لاغری بیشتر از حدود مجاز- عدم فشردگی مقطع- ضعف درجوش ها- عدم رعایت اصل تیر ضعیف و ستون قوی- زنگ زدگی و خوردگی ستون- ایجاد ناحیه متأثر از حرارت بر اثر جوشکاری زیاد- خستگی- آتش سوزی
روش های مقاوم سازی ستون فولادی چیست؟
اضافه نمودن ورق پوششی به بال ستون برای مقاوم سازی ستون فلزی ، اضافه کردن ورق موازی با جان ستون و تبدیل مقطع به شکل جعبه ای ، استفاده از ژاکت بتنی ستون فلزی ، ستون فولادی پرشده با بتن جهت تقویت ستون فولادی
هدف از مقاوم سازی ستون فلزی ؟
افزایش ظرفیت محوری ستون ، افزایش سختی ستون ، محور کردن ستون جهت جلوگیری از کمانش ، جلوگیری از خوردگی فلز
سلام وقتتون بخیر …دتایل و نحوه خاموت بندی ژاکت بتنی دور ستون فلزی رو از چه قسمتی میتونم پیدا کنم.متشکرم
با عرض سلام و درود؛
معمولا برای اینکه ستون فولادی را تقویت نمایند از اتصال ورق های فولادی استفاده میشود ولی در هر صورت بنا بر اقتضای پروژه میتوان دور ستون فولادی را ابتدا آرماتوربندی نمود و سپس بتن ریزی کرد. توجه داشته باشید آرماتور بندی ستون فولادی معمولا به صورت شبکه و مش صورت میگیرد و در نهایت داخل بتن مدفون میگردد. برای کسب دانش بیشتر در به مقاله صفر تا صد اجرای ژاکت بتنی رجوع نمایید در صورتی که به راهنمایی بیشتری احتیاج داشتید به آیکون استعلام که با رنگ سبز در گوشه سمت چپ سایت نمایش داده شده مراجعه نمایید.